Spådomarna har varit många de senaste månaderna om högre massavedspriser. Inte bara i södra Sverige, utan även i det så kallade prisdiket i Mellansverige. Besvärliga drivningsförhållanden har gjort att det uppstått brist på massaved.
Billerud-Korsnäs har till och med importerat eukalyptus från Sydamerika. Det har varit billigare än att slåss om den extremt dyra massaveden i Baltikum.
Vad har då denna ”massavedskris” lett till? Holmen har höjt priset på barr och gran med 15 kronor per fub i sitt nordligaste köpområde. Södra höjer barr, gran och björk med 25 kronor. Mellanskog höjer barr och gran med 20 kronor, men bara för sina medlemmar. Vi har inte ändrat de priserna i vår lista, eftersom höjningen inte gäller alla. Björkpriset är oförändrat hos Mellanskog.
Bortsett från Mellanskogs höjning för medlemmarna blev det inga förbättrade priser i det förkättrade prisdiket.
Förutom massavedspriserna höjer Södra timmerpriset med 30 kronor och Mellanskog med, men även här gäller höjningen bara föreningens medlemmar.
Optimismen inom skogs- och trävarubranschen håller i alla fall i sig. På årets möbelmässa i Stockholm uppvisar flera utställare både möbler och andra inredningsdetaljer av trä, inte minst furu. Kanske är träpanelerna i 1970-talets gillestugor på väg tillbaka?
Oavsett vilket, möbler och paneler kan nog bara öka träanvändningen marginellt. Det är byggandet och förpackningarna som är den stora potentialen. Korslimmat och limträ ökar och nyligen lanserade Södra brandsäkra byggnadsprodukter. Förpackningarna tycks slå alla rekord – en uppgift säger att 150 000 näthandelspaket kommer till Arlanda varje dag.
I en lång och grundlig analys på skogen.se konstaterar dock professor Sten B Nilsson att e-handelns efterfrågan på kartong ännu inte har kompenserat för förlusterna av tidningspapper. Han pekar också på den historiskt dåliga lönsamheten för sågade trävaror. Sedan början av 1900-talet har hela 70 procent av åren varit svåra eller extremt svåra.
Billerud-Korsnäs har som sagt importerat eukalyptus för pappersmassa. Det kortfibriga trädet är extremt snabbväxande och med genteknik och andra tekniska framsteg blir det allt mer användbart och kommer att konkurrera med den långfibriga massaveden.
I slutänden handlar det om hur många trädstammar svenska skogsägare kommer att kunna sälja till rimliga priser i framtiden.
SKOGEN 2/2018