EU-valet & skogen: V svarar

8 maj 2024 Skogen kommer att vara ett viktigt område i sommarens val till EU-parlamentet. SKOGEN ställde fem frågor till de åtta riksdagspartierna. I dag: Vänsterpartiets Hanna Gedin.

EU-valet & skogen: V svarar
Hanna Gedin (V) Foto: Agnes Stuber

Hur kommer dina folkvalda att rösta i EU- parlamentet och vilka skogsfrågor tänker de driva kommande mandatperiod? SKOGEN ställde fem frågor till samtliga riksdagspartiers toppkandidater i parlamentsvalet. Under de kommande dagarna presenterar vi dem i bokstavsordning efter partiets namn.

I dag är det Vänsterpartiets tur och den som svarar är Hanna Gedin, en av partiets toppkandidater i årets val.

Här är frågorna:

1. Vilken är den viktigaste enskilda skogspolitiska frågan för ditt parti att driva i EU- parlamentet den kommande mandatperioden?

2. Finns det något skogspolitiskt förslag inom EU i dag som ni vill arbeta mot, för att stoppa eller förändra?

3. Vilken enskild fråga eller politiskt förslag inom EU har störst påverkan på enskilda skogsägare i Sverige?

4. Vilket genomslag, anser du, har skogspolitiska frågor i den partigrupp som ditt parti tillhör?

5. Sammanfatta i max fem punkter hur EU:s skogspolitik ser ut om fem år, inför nästa parlamentsval, om ditt parti får fullt gehör för sin politik.

Så här svarade Hanna Gedin:

1.

– Att EU sluter upp för ett hållbart skogsbruk för klimatet och biologiska mångfalden och att mindre skogsägare får ersättning för åtgärder som bidrar till nytta för oss alla.

2.

– Problemet med bristerna i dagens skogspolitik ligger inte hos EU. Det ligger på vår högerregering. Det behövs satsningar i Sverige som ekonomiskt gynnar skogsägare som lagrar mer kol och som ser till att de får ekonomisk ersättning när skog behöver skyddas för biologiska mångfalden.

3.

– Troligen att Sverige måste öka sin kolsänka med fyra miljoner ton till 2030.

4.

– Stort, skulle jag säga. Hur vi hanterar skogen inom EU och nationellt har stor betydelse för klimatet, biologiska mångfalden och för en ­levande landsbygd.

5.

– Ett mer hållbart skogsbruk inom EU som stärker den långsiktiga produktionsförmågan genom stärkt hänsyn till klimat och biologisk mångfald. Små och medelstora lantbruk ges ökat ekonomiskt stöd, både genom EU och nationellt, för den miljö- och klimatnytta som jord- och skogsbruket bidrar med.

– Genom en aktiv nationell skogspolitik inom ramen för åtaganden inom EU bedrivs i Sverige ett mindre intensivt och mer varierat hållbart skogsbruk med fler lokala sågverk och ökad träförädling. Mer grövre timmer produceras och ger bättre lönsamhet för privata skogsägare och bidrar till fler lokala arbetstillfällen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb