Hur kommer dina folkvalda att rösta i EU- parlamentet och vilka skogsfrågor tänker de driva kommande mandatperiod? SKOGEN ställde fem frågor till samtliga riksdagspartiers toppkandidater i parlamentsvalet. Under de kommande dagarna presenterar vi dem i bokstavsordning efter partiets namn.
I dag är det Kristdemokraternas tur och den som svarar är partiets toppkandidat Alice Teodorescu Måwe.
Här är frågorna:
1. Vilken är den viktigaste enskilda skogspolitiska frågan för ditt parti att driva i EU- parlamentet den kommande mandatperioden?
2. Finns det något skogspolitiskt förslag inom EU i dag som ni vill arbeta mot, för att stoppa eller förändra?
3. Vilken enskild fråga eller politiskt förslag inom EU har störst påverkan på enskilda skogsägare i Sverige?
4. Vilket genomslag, anser du, har skogspolitiska frågor i den partigrupp som ditt parti tillhör?
5. Sammanfatta i max fem punkter hur EU:s skogspolitik ser ut om fem år, inför nästa parlamentsval, om ditt parti får fullt gehör för sin politik.
Så här svarade Alice Teodorescu Måwe:
1.
– Skogen är Sveriges största konkurrensfördel i omställningen till ett ickefossilt samhälle, men det kräver också att skogen brukas. Den viktigaste frågan är därför att stoppa EU-reglering som inte visar förståelse för svenskt skogsbruk och potentialen i skogen i den gröna omställningen.
– Ägande- och brukanderätten är helt central både för Sverige och för den enskilde skogsägaren, och KD menar därför att reglerna för markanvändning måste bli mindre detaljstyrda och att naturrestaureringsförordningen bör rivas upp eller åtminstone förändras så att medlemsländerna får större flexibilitet.
– Nya förslag som finns på bordet, exempelvis övervakning av markhälsa, måste stoppas.
2.
– Vi tycker att skogen ska vara nationell kompetens och därför har vi flera förslag för vad som behöver ändras eller stoppas.
– Exempel på detta är naturrestaureringslagen, art- och habitatdirektivet, förnybartdirektivet och avskogningsförordningen. De är alla exempel på initiativ som inte visar en tillräcklig förståelse för vilken roll som ett hållbart och aktivt skogsbruk har i den gröna omställningen.
3.
– Skogen är Sveriges största konkurrensfördel i omställningen till ett icke-fossilt samhälle, men det kräver också att skogen brukas. Ägande- och brukanderätten är helt central både för Sverige och för den enskilde skogsägaren, och detta är en övergripande portalparagraf som ska genomsyra vårt engagemang i Bryssel.
4.
– Vi tillhör den största gruppen (EPP) och har därmed stora möjligheter att vara med och påverka hur majoritetsbesluten kommer att se ut. Vi har ett gott och givande samarbete inom gruppen.
5.
– Det räcker med en punkt: Ett smalare men vassare EU som låter skogspolitiken vara en nationell kompetens.