Hur kommer dina folkvalda att rösta i EU- parlamentet och vilka skogsfrågor tänker de driva kommande mandatperiod? SKOGEN ställde fem frågor till samtliga riksdagspartiers toppkandidater i parlamentsvalet. Under de kommande dagarna presenterar vi dem i bokstavsordning efter partiets namn.
Först ut är Centerpartiet och den som svarar är Emma Wiesner, sedan tidigare EU-parlamentariker och även kandidat i årets val.
Här är frågorna:
1. Vilken är den viktigaste enskilda skogspolitiska frågan för ditt parti att driva i EU- parlamentet den kommande mandatperioden?
2. Finns det något skogspolitiskt förslag inom EU i dag som ni vill arbeta mot, för att stoppa eller förändra?
3. Vilken enskild fråga eller politiskt förslag inom EU har störst påverkan på enskilda skogsägare i Sverige?
4. Vilket genomslag, anser du, har skogspolitiska frågor i den partigrupp som ditt parti tillhör?
5. Sammanfatta i max fem punkter hur EU:s skogspolitik ser ut om fem år, inför nästa parlamentsval, om ditt parti får fullt gehör för sin politik.
Så här svarar Emma Wiesner:
1.
– Jag har utsetts till huvudförhandlare för EU:s nya lag om skogsövervakning, så den kommer vara min första prioritet. Sverige måste ta en ledande roll i skogsfrågorna, för jag vet att lagarna blir sämre när de svenska perspektiven saknas.
– Vi behöver också en bioekonomistrategi i Europa som uppvärderar skogens roll i EU-debatten och som understryker bioråvarans klimatnytta, ekonomin och arbetstillfällena som ges i skogen.
– Sedan måste vi slå vakt om bioenergins roll – om förnybartdirektivet uppdateras, arbeta för politik som tar hänsyn till alla skogens nyttor och inte bara ser den som en kolsänka.
2.
– Jag vill gärna se att vi öppnar avskogningsförordningen nästa mandatperiod, för att skriva om den. Sättet som den är utformad på skapar problem för skogsnäring, för nötköttsproducenten, för livsmedelsindustrin och för viktigt arbete för den biologiska mångfalden.
– Här måste vi gemensamt göra om den på ett sätt så att den är lätt att följa, men samtidigt garanterar att avskogningskött från Amazons inte når våra tallrikar.
3.
– Det går nog dessvärre inte att säga ett enskilt förslag, men ett som kan innebära många möjligheter är kolkreditscertifiering, där vi skapar möjligheten till extra intäkter för skogsägare som gör tillväxtfrämjande åtgärder. På andra sidan skulle jag säga att avskogningsförordningen och naturrestaureringslagen riskerar att skapa mest problem för den enskilda skogsägaren.
4.
– Stort genomslag, med livliga diskussioner! Det uppstår ofta tydliga skiljelinjer inom vår partigrupp mellan de nordeuropeiska länderna och de sydeuropeiska, bara för att vi har så vitt skilda förutsättningar.
– Jag upplever att det är likadant i många partigrupper och här måste Sverige inse att vi inte bara kan luta oss tillbaka och vägra förhandla. Det fungerar inte – då förlorar man.
5.
– Jag tycker frågan är felställd – EU ska inte ha någon skogspolitik. Däremot kommer jag att arbeta för att de lagstiftningar som påverkar skogen – som klimat-, miljö-, bioekonomi-, finans- och övervakningsregelverk – utgår från att varje ståndort i Europa är olika.
– Alla dessa lagar måste vara nationellt flexibla, slå vakt om äganderätten och det aktiva skogsbruket samt se till och uppmuntra alla de olika värden som skogen och skogsbruket skapar.
Intervju med Helena Vilhelmsson
Föreningen Skogen intervjuar Helena Vilhelmsson, riksdagsledamot Örebro Centerpartiet. Hon får två frågor: Varför är du engagerad i skogsfrågor? och Vilken är den viktigaste skogsfrågan som du kommer driva under nästa mandatperiod?