"EU saknar befogenhet att styra skogsbruket”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: Bengt Ek.
Europas mångfald av skogar har helt olika förutsättningar som gör att de ska förvaltas nationellt. Detta står också angivet i EU:s grundfördrag. Det påpekar skogsägarrepresentanter från 17 länder i en gemensam deklaration.

Bakom principdeklarationen står även sex europeiska branschorganisationer. I den gemensamma skrivelsen riktas hård kritik mot EU:s skogsstrategi.

Annons
Annons

Där hävdas att EU bortser från att skogsbruk ser väldigt olika ut i olika länder. Förvaltning av denna mångfald måste därför regleras nationellt. Det är ett faktum som är fastslaget i EU:s grundföredrag men EU:s nya skogsstrategi bryter mot detta, anser organisationerna.
EU:s skogsstrategi, menar man, ignorerar såväl olika förutsättningar som behoven hos 16 miljoner skogsägare.
En organisation som skrev under deklarationen är Sveriges Jordägareförbund.
– Det fungerar inte med samma lagstiftning för allt skogsbruk över hela kontinenten på grund av ländernas olika förutsättningar och traditioner för att förvalta skogen. Det finns därför goda skäl till varför EU inte har getts befogenhet att styra över medlemsländernas skogsbruk. Skogspolitiken är enligt EU:s grundfördrag nationell och avtal ska hållas. Detta lyftes fram väldigt tydligt på konferensen, säger Anders Grahn, generalsekreterare för förbundet.
I ett pressmeddelande påpekar han också att det finns en bred enighet om att EU skogsstrategi måste fokusera på ett hållbart brukande av skogen. Det är en förutsättning för att komma bort från fossila produkter, anser skogsägarna.
Deklarationen antogs på en konferens i Wien i början av oktober. Arrangörer var österrikiska skogsägarorganisationer.
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons