”Ett jobb jag verkligen vill rekommendera”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
OMVÄXLING. Det är samarbetet med arbetslagen som är både det mest intressanta och mest utmanande i jobbet som produktionsledare, säger Ann Österström.

Hösten 2018 började Ann som produktionsledare hos Norr­skog. Detta efter flera år som produktionsledare och skogsvårdsledare hos SCA. 
Ansvar för relationen med skogsentreprenörer går som en röd tråd genom hennes yrkesval, berättar hon. I dag sam­arbetar hon med fem till åtta entreprenörsföretag, varav två till fyra maskinförare per arbetslag. 

Annons
Annons

Ann ÖsterströmAnn ÖsterströmDen stora utmaningen handlar om att identifiera och enas om åtgärder som både är de bästa för kunden och som fungerar för maskinföraren som utför uppdraget. 
– Att vara tillgänglig är ­viktigt. Jobbet ställer höga krav på förmågan att ta hänsyn till människors olikheter och att kunna bemöta dem på rätt sätt, säger Ann Österström.

När hon får chansen lyfter hon gärna maskinförarnas betydelse för verksamheten.
– De ska kunna allt från att läsa av markens fuktighetsgrad och identifiera ett naturvärdes­träd till att hantera de program som finns i maskindatorn.
Ann tycker att det var både intressant och lärorikt att byta jobb.
– Det finns självklart en del skillnader mellan ett stort aktiebolag och en skogsägarförening som är medlemsstyrd. Det har varit utvecklande att få betrakta skoglig verksamhet ur olika perspektiv och lära sig olika kulturer och ledarskap, säger hon.

Att arbetet innebär såväl dagar på kontoret som närvaro hos maskinförarna i skogarna kring Hammarstrand och Gällö är en stor fördel, anser hon.
– I mitt jobb har jag friheten att planera min tid och har varierande arbetsuppgifter. En stor fördel är att jag har möjlighet att både vara inomhus och utomhus efter behov. Det här är ett jobb jag verkligen vill rekommendera!
Liksom hos många av Anns skogliga kollegor är skogen även ett fritidsintresse. Hon tillbringar mycket tid där med sin familj och sina hundar. 

NY PÅ JOBBET  / ANN ­ÖSTERSTRÖM
Ålder: 38
Yrke: Produktionsledare på Norrskog
Bor: Håsjö, Jämtland
Familj: Sambo och barn
Uppväxt: Torpshammar, Medelpad
Bakgrund: Magisterexamen i skogshushållning, SLU. 
Främsta fritidsintresse: Att ha ett aktivt liv med familj och hundar.
Dold talang: Kan spela trumpet.

SKOGEN 1/2020

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons