”Ett jobb jag verkligen vill rekommendera”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
OMVÄXLING. Det är samarbetet med arbetslagen som är både det mest intressanta och mest utmanande i jobbet som produktionsledare, säger Ann Österström.

Hösten 2018 började Ann som produktionsledare hos Norr­skog. Detta efter flera år som produktionsledare och skogsvårdsledare hos SCA. 
Ansvar för relationen med skogsentreprenörer går som en röd tråd genom hennes yrkesval, berättar hon. I dag sam­arbetar hon med fem till åtta entreprenörsföretag, varav två till fyra maskinförare per arbetslag. 

Annons
Annons

Ann ÖsterströmAnn ÖsterströmDen stora utmaningen handlar om att identifiera och enas om åtgärder som både är de bästa för kunden och som fungerar för maskinföraren som utför uppdraget. 
– Att vara tillgänglig är ­viktigt. Jobbet ställer höga krav på förmågan att ta hänsyn till människors olikheter och att kunna bemöta dem på rätt sätt, säger Ann Österström.

När hon får chansen lyfter hon gärna maskinförarnas betydelse för verksamheten.
– De ska kunna allt från att läsa av markens fuktighetsgrad och identifiera ett naturvärdes­träd till att hantera de program som finns i maskindatorn.
Ann tycker att det var både intressant och lärorikt att byta jobb.
– Det finns självklart en del skillnader mellan ett stort aktiebolag och en skogsägarförening som är medlemsstyrd. Det har varit utvecklande att få betrakta skoglig verksamhet ur olika perspektiv och lära sig olika kulturer och ledarskap, säger hon.

Att arbetet innebär såväl dagar på kontoret som närvaro hos maskinförarna i skogarna kring Hammarstrand och Gällö är en stor fördel, anser hon.
– I mitt jobb har jag friheten att planera min tid och har varierande arbetsuppgifter. En stor fördel är att jag har möjlighet att både vara inomhus och utomhus efter behov. Det här är ett jobb jag verkligen vill rekommendera!
Liksom hos många av Anns skogliga kollegor är skogen även ett fritidsintresse. Hon tillbringar mycket tid där med sin familj och sina hundar. 

NY PÅ JOBBET  / ANN ­ÖSTERSTRÖM
Ålder: 38
Yrke: Produktionsledare på Norrskog
Bor: Håsjö, Jämtland
Familj: Sambo och barn
Uppväxt: Torpshammar, Medelpad
Bakgrund: Magisterexamen i skogshushållning, SLU. 
Främsta fritidsintresse: Att ha ett aktivt liv med familj och hundar.
Dold talang: Kan spela trumpet.

SKOGEN 1/2020

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ytterligare en pappersmaskin stängs 

  Nu planeras nedstängning av ytterligare en pappersmaskin i Norden. 140 anställda berörs vid Stora Ensos anläggning i Hyltebruk.
 • Annons
 • Virkesstudion #39 – Global utblick

  I Virkesstudion diskuterar Per Hedberg virkesmarknaden ur ett globalt perspektiv med Håkan Ekström, Wood Resources International.
 • Yrkesvägen till fossilfrihet

  Kategorier: Skogssverige, jägmästare
  Genom jägmästaryrket kan man högst påtagligt bidra till ett fossilfritt Sverige. Det är Lena Jonsson ett bevis på.
 • Annons
 • Finaste medaljen för lyskraftig skogsforskning

  Sveriges lantbruksuniversitet ger sin finaste medalj till en av sina mest citerade forskare. Han heter Jan Stenlid och är professor i skogsträdens patologi. 
 • Brand gör långvarig mångfaldsnytta

  Skalbaggar är viktiga för skogens biologiska mångfald. Nu visar forskning att skogsbränder kan gynna vissa hotade arter under lång tid. 
 • Annons