Etiopiskt skogsprojekt får svenskt hållbarhetspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Ariana Yuen med projektet Forested Foods i Etiopien belönas med ett svenskt hållbarhetspris.
Organisationen Forested Foods har fått ett svenskt hållbarhetspris för sitt arbete med att etablera skogsjordbruk i Etiopien. 

Utmärkelsen Win Win Youth Award går till Ariana Yuen, född 1990, och grundare av den etiopiska organisationen Forested Foods. Verksamheten arbetar med att få lokala skogssamhällen att börja med skogsjordbruk, det vill säga att odla ätbara produkter från skogen.

Annons
Annons

”Genom alternativt skogsjordburk bekämpar vi avskogning på några av jordens hotspots för biologisk mångfald. Med start i Etiopien samarbetar vi med lokala skogssamhällen för att regenerativt odla och marknadsföra hållbara produkter från naturen. Istället för att fokusera på de skrämmande effekterna av klimatförändringar vill vi synliggöra det fantastiska utbud som naturen har att erbjuda”, säger Ariana Yuen i ett pressmeddelande från tävlingsarrangören.

”Forested Foods har visat att det går att bygga starka lokalsamhällen i kombination med en agroekonomi, som bidrar till att de lokala bönderna får bättre betalt samtidigt som det gynnar den biologiska mångfalden. Som årets pristagare hoppas vi att Forested Foods inspirerar och uppmuntrar andra att följa deras goda exempel”, säger Ahmed Al-Qassam, jurymedlem för Win Win Youth Award.

I juryns motivering står bland annat: ”Etiopenbaserade Forested Foods och dess grundare Ariana Yuen presenterar väl förankrade åtgärder för biologisk mångfald genom en skogsjordbruksmodell som förenar ekonomisk utveckling med bevarande av de lokala ekosystemen. Forested Foods tar ansvar hela vägen från jord till bord, genom samarbete med småjordbrukare för att utforska och utveckla hållbara jordbruksformer”.

Om Win Win Youth Award: Ett internationellt pris som belönar unga i åldrarna 13-29 år med nyligen genomförda eller pågående projekt som bidrar till omställningen till en mer hållbar värld. Priset på 20 000 kronor tas emot i Göteborg på prisceremonin för huvudtävlingen Win Win Gothenburg Sustainability Award i oktober 2020. Läs mer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons