Ersättningspengar saknas för fjällnära skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto; Stefan Örtenblad, SKOGENbild.
Skogsstyrelsen har lovat att prioritera ersättning till ägare av fjällnära skog. Men det saknas 150 miljoner kronor, enligt Altinget,
Den som nekas avverkning i sin fjällnära skog ska ersättas, slog vägledande domar fast i juni. Det har lett till att avverkningsansökningarna väller in till Skogsstyrelsen. Cirka 17 000 hektar i fjällnära områden ska handläggas under nästa år med ökande utgifter för myndigheten som följd.
”Utifrån det som regeringen föreslår att myndigheten ska få i anslag i budgetpropositionen för nästa år så innebär det att Skogsstyrelsen inte bara saknar 150 miljoner kronor utan att det helt kommer att saknas pengar till att bilda områdesskydd och till naturvårdande skötsel nedanför fjällgränsen", skriver Altinget.
Skogsstyrelsen  tycks helt enkelt ha missat att göra ett särskilt äskande om extra anslag inför regeringens budgetarbete,
Inom kort lämnar Skogsstyrelsen dock en särskild begäran om mer pengar till regeringen. Vanligtvis kommer en sådan hemställan med i vårändringsbudgeten vilket gör att beskedet till Skogsstyrelsen kan dröja till i april.
Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons