Ersättning för reservat höjs igen

20 september I dagens budgetproposition återställer regeringen stödet till skydd av värdefull natur – nästan. Flera kritiker vill se betydligt mer pengar i ersättning till markägare.

Ersättning för reservat höjs igen
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatari (L).

I fjol drog regeringen ned medlen för ersättning till markägare som frivilligt skyddar värdefull natur med 550 miljoner, nu meddelar man att man satsar 500 miljoner per år i tre år till samma ändamål.

Det är ett av förslagen i regeringens budgetproposition som överlämnas till riksdagen i dag.

– Genom satsningen på 500 miljoner kronor de kommande tre åren skyddar vi värdefull natur och betalar ersättning till de markägare som myndigheterna har träffat frivillig överenskommelse med, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatari (L) i ett pressmeddelande.

Förslaget har genast mött kritik från olika håll.

– Vi välkomnade höjningen, men ställde samtidigt frågan hur man säkerställer att det är frivilligt. Myndigheternas arbetssätt är djupt impregnerade av den gamla modellen, säger LRF Skogsägarnas ordförande Paul Christensson till Altinget.

Enligt honom är det svårt att veta om markägare känner sig tvungna att bilda reservat hellre än att ta strid mot staten, skriver Altinget.

– Vi vet ju att de säger att den absoluta merparten inte går till domstol, problemet är att med den här modellen har markägaren inte någon reell makt att säga nej, säger han till Altinget.

Världsnaturfonden WWF anser att pengarna inte räcker och skriver i ett pressmeddelande att även om anslagen nu höjs är de ”fortfarande inte i närheten av budgeten för 2022, som inte heller var tillräcklig”.

Enligt ATL kan de nya pengarna innebära att markägare som på eget initiativ vill skydda natur kan få lite snabbare hantering av sin ersättning. Naturvårdsverket har tidigare sagt att det behövs en ökning med 2,5 miljarder kronor till skötsel och skydd av värdefull natur 2024.

Dagens ETC skriver att bristen på pengar drabbar markägare som själva vill skydda skogar med mycket höga naturvärden.

– Merparten av dessa markägare måste vi tyvärr säga nej till på grund av otillräckliga medel, och för dem som vi ändå prioriterar tar det ofta orimligt lång tid på grund av väntan på medel, säger Pär Hedberg, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland, till Dagens ETC.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb