För att jämna ut den sneda könsfördelningen i skogssektorn behöver ungdomarna få upp ögonen för alla möjligheter till arbete som finns – för både kvinnor och män. Det framhåller landsbygdsminister Eskil Erlandsson i regleringsbrevet. “I detta syfte finns även behov att öka intresset för skogen hos barn. Skogsstyrelsen ges därför i uppdrag att intesifiera sitt arbete som part i Skogen i skolan.”
Skogen i Skolan är ett samarbete mellan skolvärlden och skogssektorn. Verksamheten bedrivs runt om i landet i elva regioner och vill erbjuda skolorna bättre möjligheter till verklighetsstudier av skogen och skogsindustrin. En hörnsten är de tusen skolskogar som lärare och elever använder.
– Den här extra satsningen är jätterolig, säger Bengt Ek, vd för Föreningen Skogen som är värd för Skogen i Skolans rikskansli. Det finns väldigt många lärare och skogsmänniskor runt om i landet som brinner för att få in utomhuspedagogiken i undervisningen. Skogsstyrelsen har haft en viktig roll i Skogen i Skolan och nu kan myndigheten prioritera verksamheten mer.
– Det finns gott om vetenskapliga belägg för att utomhusmiljön har goda effekter på undervisningen. Bland annat på samarbetet, och indirekt klassrumsklimatet, hälsan och även lärandet. Utmaningen är förstås stor att betydligt fler flickor på allvar ska få upp ögonen för skogens möjligheter, inte minst som framtida jobb.
I regleringsbrevet lyfter regeringen och ministern också fram Skogsstyrelsens uppdrag att bidra till förenklingar för företagen, beredskap mot skogsskador och arbetet med geografisk miljöinformation, såsom redovisningen av naturvårdshänsyn.