Erlandsson satsar på Skogen i Skolan

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Utomhspedagogik med Skogen i skolan
Skogsstyrelsen får i uppdrag att under det kommande året satsa mer resurser på Skogen i Skolan. Det framgår av regleringsbrevet.

För att jämna ut den sneda könsfördelningen i skogssektorn behöver ungdomarna få upp ögonen för alla möjligheter till arbete som finns - för både kvinnor och män. Det framhåller landsbygdsminister Eskil Erlandsson i regleringsbrevet. “I detta syfte finns även behov att öka intresset för skogen hos barn. Skogsstyrelsen ges därför i uppdrag att intesifiera sitt arbete som part i Skogen i skolan.”

Annons
Annons

Skogen i Skolan är ett samarbete mellan skolvärlden och skogssektorn. Verksamheten bedrivs runt om i landet i elva regioner och vill erbjuda skolorna bättre möjligheter till verklighetsstudier av skogen och skogsindustrin. En hörnsten är de tusen skolskogar som lärare och elever använder.

- Den här extra satsningen är jätterolig, säger Bengt Ek, vd för Föreningen Skogen som är värd för Skogen i Skolans rikskansli. Det finns väldigt många lärare och skogsmänniskor runt om i landet som brinner för att få in utomhuspedagogiken i undervisningen. Skogsstyrelsen har haft en viktig roll i Skogen i Skolan och nu kan myndigheten prioritera verksamheten mer.

- Det finns gott om vetenskapliga belägg för att  utomhusmiljön har goda effekter på undervisningen. Bland annat på samarbetet, och indirekt klassrumsklimatet, hälsan och även lärandet. Utmaningen är förstås stor att betydligt fler flickor på allvar ska få upp ögonen för skogens möjligheter, inte minst som framtida jobb.

I regleringsbrevet lyfter regeringen och ministern också fram Skogsstyrelsens uppdrag att bidra till förenklingar för företagen, beredskap mot skogsskador och arbetet med geografisk miljöinformation, såsom redovisningen av naturvårdshänsyn.

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons