Entreprenörernas avtal ses över

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Thomas Adolfsen, SKOGENbild.
I höst ska avtalsvillkoren mellan skogsentreprenörer och beställare ses över. ”Var med och påverka”, uppmanas skogsentreprenörerna av sin branschorganisation.

I höst startar arbetet med att revidera avtalspaketet för skogsentreprenad. Arbetet kommer att pågå under nästa år.  En av initiativtagarna är branschorganisationen  Skogsentreprenörerna.

Annons
Annons

Nu uppmanar de alla entreprenörer att vara med och påverka sina villkor.

– Här finns unika möjligheter att vara med och skapa bättre förutsättningar för sitt företagande, säger entreprenören Anders Öhman, som sitter i Skogsentreprenörernas styrelse, i ett pressmeddelande.

Exempel på sådant som bör avtalas är hur ansvaret  ska fördelas vid skogsbrand.

De allmänna bestämmelserna för skogsentreprenad skapades 2009 och är idag mer eller mindre branschpraxis när det kommer till att reglera avtalen mellan entreprenörer och beställare.

Skogsentreprenörerna kommer under hösten att fånga upp önskemål från sina medlemmar som finns i 23 sektioner spridda över landet. De kommer också att informera om  skyldigheter och rättigheter.

– I sommar tycker jag att alla medlemmar och övriga entreprenörer ska läsa igenom avtalspaketet, och fundera på vilka delar som behöver vässas. Sedan kan de höra av sig till sin företagsutvecklare eller till sin sektion. Det här arbetet är ett lysande exempel på hur man kan vara med och påverka sina villkor genom sin branschorganisation – och jag tycker alla ska ta chansen, säger Kolbjörn Kindströmer, vice ordförande i Skogsentreprenörerna.

I arbetsgruppen ingår flera representanter från branschorganisationen Skogsentreprenörerna liksom företrädare för  Mellanskog, AB Karl Hedin, Sveaskog och SCA.

 

 

Publicerad:
 • ”Staten kan inte göra markägaren till motståndare”

  Centern föreslog nyligen att åldersgränsen för slutavverkning ska slopas. Det blev en tydlig markör för hur långt ifrån Miljöpartiet de står. Här förklarar Centern varför de anser att det behövs regellättnader, inte minst för att naturvården ska fungera.
 • Annons
 • "Varför är det så tyst om intensivodling?"

  Kategorier: debatt, Altinget
  Varför är det så tyst om intensivodling i kombination med ökade avsättningar för biologisk mångfald? Det undrar Nippe Hylander, Staffan Laestadius och Sten B Nilsson i en debattartikel i Altinget
 • ”Absurt tillåta skövling av skogar med fridlysta arter"

   I dag är det förbjudet för en individ att plocka fridlysta arter samtidigt som samma skogar får skövlas. Dessutom besöker myndigheterna endast fem procent av skogarna före avverkning. Det är absurt, anser Miljöpartiet.
 • Annons
 • Två män i sågskyddskläder ser på när träd fälls

  Naturvårdsgallring kan gynna mångfalden

  FORSKNING. Biobränsleuttag kan kombineras med naturvård. Ekprojektet har forskat kring naturvårdsgallring i ekrik blandskog i snart 20 år och visar att metoden kan gynna mångfalden.
 • Virkesstudion #18: ”Konkurrensutsätt virket”

  I det senaste avsnittet av Virkesstudion analyserar Carl Johan Moberg och Per Hedberg vilka effekter granbarkborren kommer att få på virkesmarknaden.
 • Annons