Entreprenörernas avtal ses över

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Thomas Adolfsen, SKOGENbild.
I höst ska avtalsvillkoren mellan skogsentreprenörer och beställare ses över. ”Var med och påverka”, uppmanas skogsentreprenörerna av sin branschorganisation.

I höst startar arbetet med att revidera avtalspaketet för skogsentreprenad. Arbetet kommer att pågå under nästa år.  En av initiativtagarna är branschorganisationen  Skogsentreprenörerna.

Annons
Annons

Nu uppmanar de alla entreprenörer att vara med och påverka sina villkor.

– Här finns unika möjligheter att vara med och skapa bättre förutsättningar för sitt företagande, säger entreprenören Anders Öhman, som sitter i Skogsentreprenörernas styrelse, i ett pressmeddelande.

Exempel på sådant som bör avtalas är hur ansvaret  ska fördelas vid skogsbrand.

De allmänna bestämmelserna för skogsentreprenad skapades 2009 och är idag mer eller mindre branschpraxis när det kommer till att reglera avtalen mellan entreprenörer och beställare.

Skogsentreprenörerna kommer under hösten att fånga upp önskemål från sina medlemmar som finns i 23 sektioner spridda över landet. De kommer också att informera om  skyldigheter och rättigheter.

– I sommar tycker jag att alla medlemmar och övriga entreprenörer ska läsa igenom avtalspaketet, och fundera på vilka delar som behöver vässas. Sedan kan de höra av sig till sin företagsutvecklare eller till sin sektion. Det här arbetet är ett lysande exempel på hur man kan vara med och påverka sina villkor genom sin branschorganisation – och jag tycker alla ska ta chansen, säger Kolbjörn Kindströmer, vice ordförande i Skogsentreprenörerna.

I arbetsgruppen ingår flera representanter från branschorganisationen Skogsentreprenörerna liksom företrädare för  Mellanskog, AB Karl Hedin, Sveaskog och SCA.

 

 

Publicerad:
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Annons
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Annons
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Annons