ENTREPRENÖRERNA.

Entreprenörerna som avverkar och köper och säljer

6 maj 2020 Det finns en marknad utanför bolags­skogs­bruket – mer transparent och öppen, säger Niklas Lundberg som är gallringsentreprenör men även gör ­virkesaffärer. Det kan vara ett sätt för maskinentreprenörer att skaffa en större och stabilare ekonomi.

För Niklas Lundberg fanns virkeshandel med bland planerna redan från början när han startade sitt företag Markskoningsgruppen i Söder­köping, Östergötland, även om volymerna då var små. För tre år sedan började ­virkeshandeln växa – av enkla skäl, säger han:
– Det finns inte någon annan i vårt område med ­gallringskonceptet med skonsamma maskiner, men markägarna var intresserade så vi kunde både erbjuda vår skonsamma gallring och ta hand om virket.

Niklas LundbergFördelarna med att även handla med virke överväger, tycker entreprenören Niklas Lundberg på Markskoningsgruppen.

Niklas Lundberg ser ingen trend att fler entrepre­nörer startar även virkeshandel – tyvärr, säger han, för marginalerna är bättre. Han tror att många entreprenörer fortsätter med det som är välkänt och därmed känns som en trygghet för majoriteten: Att köpa maskin och köra på kontrakt åt bolag. Virkeshandel är faktiskt en annan typ av verksamhet. Man måste vara säljare och samtidigt inge förtroende, vara företagsam och lite på tårna.

– Vi är verkligen inte störst på marknaden, men folk väljer oss för att vi ger en personlig service och är flexibla. I många fall får vi göra virkesaffären just för att vi har de maskiner vi har, säger Niklas Lundberg.

Läs mer om Tema Entreprenörerna och hela artikeln i SKOGEN 4/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb