Entreprenörerna som avverkar och köper och säljer

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
ENTREPRENÖRERNA. Det finns en marknad utanför bolags­skogs­bruket – mer transparent och öppen, säger Niklas Lundberg som är gallringsentreprenör men även gör ­virkesaffärer. Det kan vara ett sätt för maskinentreprenörer att skaffa en större och stabilare ekonomi.

För Niklas Lundberg fanns virkeshandel med bland planerna redan från början när han startade sitt företag Markskoningsgruppen i Söder­köping, Östergötland, även om volymerna då var små. För tre år sedan började ­virkeshandeln växa – av enkla skäl, säger han:
– Det finns inte någon annan i vårt område med ­gallringskonceptet med skonsamma maskiner, men markägarna var intresserade så vi kunde både erbjuda vår skonsamma gallring och ta hand om virket.

Annons
Annons

Niklas LundbergFördelarna med att även handla med virke överväger, tycker entreprenören Niklas Lundberg på Markskoningsgruppen.

Niklas Lundberg ser ingen trend att fler entrepre­nörer startar även virkeshandel – tyvärr, säger han, för marginalerna är bättre. Han tror att många entreprenörer fortsätter med det som är välkänt och därmed känns som en trygghet för majoriteten: Att köpa maskin och köra på kontrakt åt bolag. Virkeshandel är faktiskt en annan typ av verksamhet. Man måste vara säljare och samtidigt inge förtroende, vara företagsam och lite på tårna.

– Vi är verkligen inte störst på marknaden, men folk väljer oss för att vi ger en personlig service och är flexibla. I många fall får vi göra virkesaffären just för att vi har de maskiner vi har, säger Niklas Lundberg.

Läs mer om Tema Entreprenörerna och hela artikeln i SKOGEN 4/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons