Entreprenörerna som avverkar och köper och säljer

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
ENTREPRENÖRERNA. Det finns en marknad utanför bolags­skogs­bruket – mer transparent och öppen, säger Niklas Lundberg som är gallringsentreprenör men även gör ­virkesaffärer. Det kan vara ett sätt för maskinentreprenörer att skaffa en större och stabilare ekonomi.

För Niklas Lundberg fanns virkeshandel med bland planerna redan från början när han startade sitt företag Markskoningsgruppen i Söder­köping, Östergötland, även om volymerna då var små. För tre år sedan började ­virkeshandeln växa – av enkla skäl, säger han:
– Det finns inte någon annan i vårt område med ­gallringskonceptet med skonsamma maskiner, men markägarna var intresserade så vi kunde både erbjuda vår skonsamma gallring och ta hand om virket.

Annons
Annons

Niklas LundbergFördelarna med att även handla med virke överväger, tycker entreprenören Niklas Lundberg på Markskoningsgruppen.

Niklas Lundberg ser ingen trend att fler entrepre­nörer startar även virkeshandel – tyvärr, säger han, för marginalerna är bättre. Han tror att många entreprenörer fortsätter med det som är välkänt och därmed känns som en trygghet för majoriteten: Att köpa maskin och köra på kontrakt åt bolag. Virkeshandel är faktiskt en annan typ av verksamhet. Man måste vara säljare och samtidigt inge förtroende, vara företagsam och lite på tårna.

– Vi är verkligen inte störst på marknaden, men folk väljer oss för att vi ger en personlig service och är flexibla. I många fall får vi göra virkesaffären just för att vi har de maskiner vi har, säger Niklas Lundberg.

Läs mer om Tema Entreprenörerna och hela artikeln i SKOGEN 4/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons