Entreprenörer utbildas i arbetsmiljöarbete

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: Thomas Adolfsén, SKOGENbild.
Branschorganisationen Skogsentreprenörerna ska utbilda landets skogsföretagare i systematiskt arbetsmiljöarbete, ett område som släpar efter.

Med hjälp av medel från Stiftelsen Centralfonden ska branschorganisationen utbilda landets skogsentreprenörer i arbetsmiljö, säkerhet och hälsa.

Annons
Annons

– Tyvärr toppar systematiskt arbetsmiljöarbete SE Certifierings lista på avvikelser varje år. Vi märker ett stort behov av att öka medvetenheten kring vad som går att göra för att arbeta förebyggande för att förhindra tillbud och olyckor, säger verksamhetsansvarig Anna Björk, i ett pressmeddelande.

Satsningen har beviljats medel för en treårsperiod.
Inledningsvis görs en halvårslång pilotstudie där man tillsammans med SCA Skog kartlägger svårigheterna för entreprenadföretagen och vilka delar som är viktigast att arbeta med. Därefter följer ett implementeringsarbete ute hos Skogsentreprenörernas medlemsföretag. På sikt är sedan tanken att arbetet ska finnas tillgängligt för hela entreprenörskåren. 

 

ARBETSMILJÖEXPERT ANSTÄLLS

– Det är mycket glädjande att Centralfonden beviljat oss medel för att under tre år projektanställa en arbetsmiljöexpert som ska projektleda det kommande arbetet. Med detta skapas en fantastisk möjlighet till att stötta landets skogsentreprenörer och deras anställda till att få en så säker och hälsosam arbetsplats som möjligt, säger Skogsentreprenörernas vd Anna Furness. 

– Säkerhet och hälsa borde vara det som kommer högst på dagordningen i alla företag. Men ofta är det lättare att skapa ett systematiskt arbete i en stor industri, jämfört med en liten spridd verksamhet där det är svårt att hitta resurser för att långsiktigt jobba med frågan. Förhoppningsvis kan vi nu vara med och skapa en milstolpe för många företag och deras anställda, säger Mårten Ericsson, vd för Stiftelsen Centralfonden som drivs av fack och arbetsgivare med stöd av regeringen.

 

 

Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons