Entreprenören fälls för skogsbranden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Brandområdet fyra år efteråt.
Skogsentreprenören som markberedde i området är ensam ansvarig för att den stora branden i Västmanland 2014 utbröt, slår en tingsrättsdom fast i dag.

Domen kom alltså drygt fem år efter att skogsbranden utbröt utanför Surahammar med följden att  14 000 hektar eldhärjades. Såväl entreprenören som uppdragsgivaren Stora Enso stod åtalade misstänkta för allmänfarlig vårdslöshet.  Men tingsrätten friar Stora Enso medan skogentreprenören fällls och får böta 2,5 miljoner kronor.

Annons
Annons

”Beklämmande att enbart entreprenören drabbas”, skriver branschorganisationen Skogsentreprenörerna i en presskommentar.

" Ska entreprenören kunna avkrävas fullt ansvar måste han också ha fulla mandat att sätta stopp vid stor risk. Så var inte förutsättningarna 2014", säger ordförande Kolbjörn Kindström.

"Om vi ska utgå från vad domen säger så kommer entreprenörerna att vilja ta ut en högre ersättning för sina tjänster för att ta höjd för riskerna att antingen tända och orsaka skada eller att tvingas till långa, kostsamma produktionsstillestånd på grund av brandfängt väder", tillägger Skogsentreprenörernas vd Anna Furness.

Det enda positiva med domen, anser hon, är att ansvarsförhållandet mellan entreprenör och uppdragsgivare blivit klargjort.

Skogsentreprenörerna kommer nu att analysera domen.

"Vi behöver få tid att förstå den och göra en bedömning av hur tungt den väger som prejudikat. Mycket har hänt på fem år och vi får också se om man går vidare och prövar i nästa instans", säger Anna Furness.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Barkborreskador tros minska i sommar

  Det är troligt att skadorna av granbarkborre blir mindre i år än i fjol, enligt en ny rapport från SLU.
 • Annons
 • Vd får lämna Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog, Hannele Arvonen
  Sveaskogs styrelse vill byta vd. Hanne Arvonen lämnar därför posten med omedelbar verkan.
 • Skotarkran får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons