Entreprenören fälls för skogsbranden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Brandområdet fyra år efteråt.
Skogsentreprenören som markberedde i området är ensam ansvarig för att den stora branden i Västmanland 2014 utbröt, slår en tingsrättsdom fast i dag.

Domen kom alltså drygt fem år efter att skogsbranden utbröt utanför Surahammar med följden att  14 000 hektar eldhärjades. Såväl entreprenören som uppdragsgivaren Stora Enso stod åtalade misstänkta för allmänfarlig vårdslöshet.  Men tingsrätten friar Stora Enso medan skogentreprenören fällls och får böta 2,5 miljoner kronor.

Annons
Annons

”Beklämmande att enbart entreprenören drabbas”, skriver branschorganisationen Skogsentreprenörerna i en presskommentar.

" Ska entreprenören kunna avkrävas fullt ansvar måste han också ha fulla mandat att sätta stopp vid stor risk. Så var inte förutsättningarna 2014", säger ordförande Kolbjörn Kindström.

"Om vi ska utgå från vad domen säger så kommer entreprenörerna att vilja ta ut en högre ersättning för sina tjänster för att ta höjd för riskerna att antingen tända och orsaka skada eller att tvingas till långa, kostsamma produktionsstillestånd på grund av brandfängt väder", tillägger Skogsentreprenörernas vd Anna Furness.

Det enda positiva med domen, anser hon, är att ansvarsförhållandet mellan entreprenör och uppdragsgivare blivit klargjort.

Skogsentreprenörerna kommer nu att analysera domen.

"Vi behöver få tid att förstå den och göra en bedömning av hur tungt den väger som prejudikat. Mycket har hänt på fem år och vi får också se om man går vidare och prövar i nästa instans", säger Anna Furness.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons