Entreprenören fälls för skogsbranden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Brandområdet fyra år efteråt.
Skogsentreprenören som markberedde i området är ensam ansvarig för att den stora branden i Västmanland 2014 utbröt, slår en tingsrättsdom fast i dag.

Domen kom alltså drygt fem år efter att skogsbranden utbröt utanför Surahammar med följden att  14 000 hektar eldhärjades. Såväl entreprenören som uppdragsgivaren Stora Enso stod åtalade misstänkta för allmänfarlig vårdslöshet.  Men tingsrätten friar Stora Enso medan skogentreprenören fällls och får böta 2,5 miljoner kronor.

Annons
Annons

”Beklämmande att enbart entreprenören drabbas”, skriver branschorganisationen Skogsentreprenörerna i en presskommentar.

" Ska entreprenören kunna avkrävas fullt ansvar måste han också ha fulla mandat att sätta stopp vid stor risk. Så var inte förutsättningarna 2014", säger ordförande Kolbjörn Kindström.

"Om vi ska utgå från vad domen säger så kommer entreprenörerna att vilja ta ut en högre ersättning för sina tjänster för att ta höjd för riskerna att antingen tända och orsaka skada eller att tvingas till långa, kostsamma produktionsstillestånd på grund av brandfängt väder", tillägger Skogsentreprenörernas vd Anna Furness.

Det enda positiva med domen, anser hon, är att ansvarsförhållandet mellan entreprenör och uppdragsgivare blivit klargjort.

Skogsentreprenörerna kommer nu att analysera domen.

"Vi behöver få tid att förstå den och göra en bedömning av hur tungt den väger som prejudikat. Mycket har hänt på fem år och vi får också se om man går vidare och prövar i nästa instans", säger Anna Furness.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons