Flis från grenar och toppar (grot) som blir över i skogen vid avverkning är ett viktigt bränsle i värmekraftverk och en del i omställningen från beroendet av fossila bränslen.
Men när groten tas ut ur skogen i samband med slutavverkning minskar förrådet av näring och mineraler i marken. Det gör att träden växer sämre. Man riskerar också en försurning av avrinnande vatten, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Ett sätt att kompensera för förlusten av näringsämnen är att sprida askan i skogen efter förbränning av grotflise. Askan innehåller näringsämnena från skogsbränslet och på så sätt åstadkoms ett kretslopp.
Problemet är att bara omkring 25-30 procent av arealen biobränsleuttag återförs till skogen i dag i form av ren biobränsleaska. Det beror på att aska är svårt att frakta, hantera och sprida.
– Med så låga siffror kan vi inte säga att skogsbränslet är hållbart och lagen säger dessutom att man ska kompensera för uttaget, säger Stefan Anderson, markspecialist på Skogsstyrelsen.
Därför har myndigheten samverkat med Stockholm Exergi och Ecofor om ett pilotprojekt för tillverkning av så kallade askgranuler.
Tekniken går ut på att askan pressas till kulor som blir lättare att lagra, transportera och sprida än vanlig krossaska. Kulorna ger en betydligt jämnare spridning av näringsämnena i skogen och kletar inte fast i transportkärlen. Effektiv spridning med hjälp av helikopter är möjligt och demonstrerades vid en visning i Södertälje i förra veckan.