Det säger Lars Rytter, forskare på Skogforsk. Han har räknat på skogstillgångarna kring Östersjön – det gäller Sverige, Danmark, Norge, Finland, Estland och Lettland.
– Varje år växer skogen med 276 miljoner kubikmeter stamved. Allt kan man förstås inte avverka, men vi skulle i stort sett kunna använda 90 procent. Och det är ganska mycket, för i själva verket avverkar vi bara 65 procent av till-växten, säger Lars Rytter.
En sådan ökning är inte orealistisk. I Estland avverkas till exempel 83 procent av tillväxten i dag.
Skogsavverkningarna skulle alltså kunna öka med 66 miljoner kubikmeter om året i de här länderna. Därtill finns stora mängder grot, unga träd – och stubbar, om man vill.
Enligt beräkningar kan skogarna kanske ge över 400 terawattimmar. I dag ger biobränslet omkring 125 terawatttimmar.
– Sedan kan man förstås öka produktionen av biomassa ytterligare genom växtförädling, snabbare trädslag och snabbare start på de nya bestånden efter avverkning. Gödsling kan också ge mycket, även om den är kontroversiell, säger Lars Rytter.
– Och så kan vi odla skog på mer mark. Studier visar att det finns 1,5 till 2 miljoner hektar tillgängliga i de här länderna för beskogning. Bara i Sverige kan det röra sig om uppemot en halv miljon hektar.
SKOGEN 9/2015