Energi lämnas kvar

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Grotuttag
Biobränsleuttaget kan öka kraftigt, konstaterar Lars Rytter på Skogforsk. Foto: Thomas Adolfsén/SKOGENbild.
Vi kan öka användningen av biobränsle kraftigt redan i dag. Virket finns på plats – och det kan användas utan risk för skadliga effekter i skogen.

Det säger Lars Rytter, forskare på Skogforsk. Han har räknat på skogstillgångarna kring Östersjön – det gäller Sverige, Danmark, Norge, Finland, Estland och Lettland.

Annons
Annons

– Varje år växer skogen med 276 miljoner kubikmeter stamved. Allt kan man förstås inte avverka, men vi skulle i stort sett kunna använda 90 procent. Och det är ganska mycket, för i själva verket avverkar vi bara 65 procent av till-växten, säger Lars Rytter.

En sådan ökning är inte orealistisk. I Estland avverkas till exempel 83 procent av tillväxten i dag.
Skogsavverkningarna skulle alltså kunna öka med 66 miljoner kubikmeter om året i de här länderna. Därtill finns stora mängder grot, unga träd – och stubbar, om man vill.
Enligt beräkningar kan skogarna kanske ge över 400 terawattimmar. I dag ger biobränslet omkring 125 terawatttimmar.
– Sedan kan man förstås öka produktionen av biomassa ytterligare genom växtförädling, snabbare trädslag och snabbare start på de nya bestånden efter avverkning. Gödsling kan också ge mycket, även om den är kontroversiell, säger Lars Rytter.

– Och så kan vi odla skog på mer mark. Studier visar att det finns 1,5 till 2 miljoner hektar tillgängliga i de här länderna för beskogning. Bara i Sverige kan det röra sig om uppemot en halv miljon hektar.

SKOGEN 9/2015

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons