”En svamp får inte göra skogen värdelös”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Ska en murkla göra skogen värdelös? Det vore djupt beklagligt om en överdriven tillämpning av EU-direktiv skulle leda till att det för många skogsägare blir omöjligt att bruka sin mark. Det skriver Jonathan Lönnqvist i en ledare i Svenska Dagbladet.

En ovanlig murkla i Värmland och en familj av lavskrikor i Dalarna är exempel på arter som hittills har satt käppar i hjulet för skogsägare.

Annons
Annons

Artskyddsförordningen är inget nytt, men det är först nyligen som Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har tagit fram riktlinjer för hur den ska tillämpas. Till grund ligger EU:s naturvårdsdirektiv som syftar till att skydda djur, växter och livsmiljöer.

Risken är att vi nu kommer att få se en utveckling, där skogsägare aktivt motarbetar förekomsten av skyddade djur och växter, av rädsla för att deras investering ska bli värdelös, skriver Jonathan Lönnqvist.

Läs ledaren i Svenska Dagbladet här

 

Opinion
Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons