”Ju mer det växer under ett år desto mer kan man skörda utan att kolförrådet i skogslandskapet minskar. Det man skördar kan sedan användas för att substituera fossilt kol och energiintensiva produkter som stål och betong”, skriver Tomas Lundmark i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Den brukade skogen, där man strävar efter en jämn och hög tillväxt genom att dela upp beståndet i olika åldersklasser, har en väsentligt högre kapacitet att efterhand öka sitt kollager än den gamla naturskogen där tillväxten avstannat, skriver vidare Tomas Lundmark, professor i skogsskötsel.
Hans artikel är ett svar på en debattartikel den 14 juni i Svenska Dagbladet av Elin Götmark, Skydda skogen, som skriver att en fjärdedel av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från kalhyggen, och att brukad skog som avverkas kortsiktigt bidrar till kolutsläppen – innan det nyplanterade växer till sig.
Elin Götmark – som framför allt vänder sin kritik mot skogsindustrierna – har också fått svar av Helena Sjögren och Linda Eriksson: kärnfrågan för klimatet är att produkterna från den brukade skogen ersätter oljebaserade produkter på en rad områden, samtidigt som avverkningen inte överstiger tillväxten.
Läs de olika debattinläggen i sin helhet på följande länkar:
Aktivt skogsbruk värnar klimatet – SVD debatt
Nej, skogsskövling är inte bra för klimatet – SVD debatt
Skogsindustrierna: Stora utsläpp av koldioxid undviks – SVD- debatt