En skotare istället för två - billigt men inte alltid bäst

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Skogforsk
Att använda en kombiskotare istället för två skotare, en grot- och en rundvirkesskotare, är oftast det billigaste alternativet när man tar ut grot. Men valet är ändå inte självklart.

Vid mindre avverkningar är det intressant att skota både virke och grot med samma maskin och minska flyttkostnaderna. Skogforsk har därför jämfört en kombiskotare med användningen av två skotare på grotanpassade avverkningar.

Annons
Annons

Resultatet visar att kombiskotaren är billigare på alla trakter mindre än 8–9 hektar. Medelstorleken på en avverkning i Sverige är cirka 3 hektar. Skillnaden mellan systemen var också ganska stabil då förutsättningarna förändrades.

Men skillnaden är inte så stor. Tvåmaskinsystemet producerar mera, eftersom man inte förlorar någon tid för omställning av maskinen mellan sortimenten. Å andra sidan drar tvåmaskinsystemet på sig en dubbelt så hög flyttkostnad som kombiskotaren.

Ekonomiskt sett verkar alltså kombiskotarna vara ett vettigt alternativ, men vid planering av resurser och avlägg kan de orsaka en del problem. Det är därför inte självklart att det ena maskinsystemet är att föredra framför det andra.

- Det verkar ju bra att bara behöva skicka en skotare som gör hela jobbet, säger Lars Eliasson vid Skogforsk, som genomfört studien. Men då måste man skota groten färsk vilket inte alltid är eftersträvansvärt.

- Dessutom är det nödvändigt att ha tillräckligt stora avlägg för både rundvirke och grot eller att tömma avlägget på rundved så fort den är färdigskotad. Tvåmaskinsystemet ger fler flyttar, men gör det också lite lättare att planera arbetet och få avlägget att räcka till.

 

Publicerad:
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons