En skotare istället för två - billigt men inte alltid bäst

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Skogforsk
Att använda en kombiskotare istället för två skotare, en grot- och en rundvirkesskotare, är oftast det billigaste alternativet när man tar ut grot. Men valet är ändå inte självklart.

Vid mindre avverkningar är det intressant att skota både virke och grot med samma maskin och minska flyttkostnaderna. Skogforsk har därför jämfört en kombiskotare med användningen av två skotare på grotanpassade avverkningar.

Annons
Annons

Resultatet visar att kombiskotaren är billigare på alla trakter mindre än 8–9 hektar. Medelstorleken på en avverkning i Sverige är cirka 3 hektar. Skillnaden mellan systemen var också ganska stabil då förutsättningarna förändrades.

Men skillnaden är inte så stor. Tvåmaskinsystemet producerar mera, eftersom man inte förlorar någon tid för omställning av maskinen mellan sortimenten. Å andra sidan drar tvåmaskinsystemet på sig en dubbelt så hög flyttkostnad som kombiskotaren.

Ekonomiskt sett verkar alltså kombiskotarna vara ett vettigt alternativ, men vid planering av resurser och avlägg kan de orsaka en del problem. Det är därför inte självklart att det ena maskinsystemet är att föredra framför det andra.

- Det verkar ju bra att bara behöva skicka en skotare som gör hela jobbet, säger Lars Eliasson vid Skogforsk, som genomfört studien. Men då måste man skota groten färsk vilket inte alltid är eftersträvansvärt.

- Dessutom är det nödvändigt att ha tillräckligt stora avlägg för både rundvirke och grot eller att tömma avlägget på rundved så fort den är färdigskotad. Tvåmaskinsystemet ger fler flyttar, men gör det också lite lättare att planera arbetet och få avlägget att räcka till.

 

Publicerad:
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons
 • Per-Axel Björkman

  Knäpp med mobilen - och gör utbon nöjd

  Kategorier: Sista ordet, Skogsägare, Utbo
  Vi är många skogsägare som bor långt från vår skog. För oss vore det en stor hjälp om skogsbolagen lät dokumentera slutfört uppdrag genom att bara knäppa några bilder med mobilen och bifoga till slutredovisningen, säger skogsägaren Per-Axel Björkman i Sista ordet.
 • ”Upptäck röjning!”

  PRISTAGARE. Hälsingeföretaget Jolo sprider kunskap och inspiration om skogsvårds­branschen. För det har de fått Föreningen Skogens Silverkvist. 
 • Annons
 • Så ska tillväxten öka med 20 procent

  Genom 88 åtgärder för en ökad hållbar skogsproduktion kan tillväxten i skogen öka med 20 procent fram till 2050 och därmed bidra till ett fossilfritt samhälle, enligt en rapport.
 • Silverkvisten

  Entreprenörer fick kvistar

  PRISADE. Nya Silverkvistar delades även ut i samband med Skogentreprenörerna SE:s årsmöte.
 • Annons