En skogsnation bullar upp

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
I mitten av maj repade jag musöronen av björkslyet nere vid kanten mot golfbanan. Lade dem i en flaska gin. I höst kan jag ta en grogg med smak av försommar. Samtidigt passade jag på att gå med sekatören och friställa sälgen bland slyet där vi röjde häromåret och nu har stubbskott. Om några år har vi fina träd där humlorna kan surra under tidig vår. Det gäller att ge sig på hassel och björk försiktigt runt den späda sälgen så att inte rådjur och älg hittar den.

Bengt EkVad gör du i din skog? Kom till vår monter på Elmia Wood   och ge oss praktiska tips om stort och smått som vi kan förmedla i tidningen!
För idéer och kreativitet är vad mässan handlar om.

Annons
Annons

I montrarna hittar man också allt från små fiffiga uppfinningar till affärskoncept som erövrar världen. Skogssverige bullar upp med allt sektorn har. I det här numret har vi besökt ett ganska stort antal företag som ska till världens största skogsmässa. Det blir tydligt att företagande kräver ständig kreativitet. Det är den man åker till  Elmia för att uppleva.
Det är också den här kreativiteten som har gjort Sverige till en riktigt stor skogsnation. Trots att vi bara har någon procent av världens skogar, infrusen september till maj, så är det bara Kanada i hela världen som exporterar mer skogsprodukter. Det kan vara kul att tänka på medan man går där bland rikedomen av utställare.

De lägger stora resurser på sin närvaro. De har också – för det mesta – ett genomtänkt sätt att få ut mesta möjliga av dagarna. Planering av montern, val av personal, budskap, erbjudande, aktivitet och uppföljning.

Som mässbesökare kan man göra på samma sätt för att få ut så mycket som möjligt av besöket. När jag går på en exkursion eller besöker en mässa brukar jag ofta sätta upp några tydliga mål. Jag vill träffa de här personerna, ha svar på de här frågorna, se de här sakerna, ha åtminstone ett dussin intressanta samtal eller ha kommit ett steg närmare det ena eller andra köpet. (På Skogsforum finns för övrigt en tråd med kul praktiska mässtips, typ ”Pricka för mässkartan i förväg och gör en tidtabell.” Eller: ”Brukar vara svårt att göra affärer till "mässpriser” numera, försäljarna är såpass stressade, bättre att be dom ringa efter mässan istället.”)

Det är när både besökare och utställare kommer förberedda som oljan hälls i maskineriet på skogsnationen Sverige.

I år har tidningen SKOGEN flyttat ur skogen, ner på fältet. När portarna öppnar klockan nio och de köande entusiasterna väller in står vi där med viss spänning i alla montrar och väntar på anstormningen. Redo för kreativa möten!

SKOGEN 5/2013


 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons