Förutom en ambitiös kandidatur – där även Föreningen Skogen bidrog – hjälpte det säkert att Sverige har en världsledande forskning. Skogsfakulteten på SLU blev ju rankad etta i världen förra året.
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»Ändå är varje dag i skogen en kamp mot kunskapsluckor. Beslut ska fattas på bristande underlag, både i naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga frågor. Hur ska vi ta hänsyn till 30 000 skogslevande arter? Hur får man virkes- och jaktintressen att mötas i tallungskogen?
Trots 116 års organiserad skogsforskning saknas det ofta en stabil vetenskaplig ledstjärna. Och ovanpå det kommer nya idéströmningar och skiftande ekonomiska realiteter.
I oktobernumret av SKOGEN kastar vi oss över föryngringens böljande sanningar. Vi noterar att självföryngringarna, som varit så populära, är på väg att självdö. Att granen inte växer så himla mycket bättre än tallen på många ”granmarker”. Att det går lika bra att sätta färre plantor än vad lagen hittills har krävt. Och att man kan använda samma gallringsmallar för tall och gran.
För några år sedan var blädning blä. Nu stöttas den av staten.
”En normal sanning håller i högst tjugo år” skrev Henrik Ibsen. Han dog 1906. Medellivslängden för sanningar har knappast blivit längre sedan dess.
Uppfattningen om vad som är bra och rätt och riktigt svänger. Ändå vill vi förstås göra rätt. I det
här numret skriver vi också om en skogsägare som prövar sig fram, drar slutsatser, söker sanningen
– sådan den bjuds av forskningsläget lika väl som av de lokala förutsättningarna och ekonomin.
Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareEn annan sådan sanningssökare var revirförvaltaren Joel Wretlind i Malå, vars historia berättades på föreningens Höstexkursion i år. Med patos för bättre skogar skapade han – mot dåtidens strömningar – likåldriga högproduktiva skogar efter sönderhuggna trasskogar. I dag kan de skördas med god lönsamhet. De sönderhuggna bestånd han lämnade som jämförelseobjekt har vuxit dåligt. De är fulla av krokiga björkar och buskiga kjolgranar – och fulla av biologisk mångfald.
Kunskapen växer, och den kränger hit och dit. Likaså målen för skogsbruket. Skogsbruk förblir därför en kombination av vetenskap och konst, snille och smak.
Det eviga sökandet efter sanningen förblir kärnan i ett meningsfullt skogsbruk.
SKOGEN 10/2018