En ny ordning i skogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Tjäderhona. Foto: Wikimedia.
Det råder en ny ordning i skogen, enligt Skogsstyrelsen. Skogsägare kommer att behöva ta mer hänsyn till alla vilda fåglar liksom andra fridlysta arter.

Slutsatsen dras av efter flera vägledande domar både i Sverige och i EU-domstolen.  

Annons
Annons

Domarna visar att artskyddsförordningens förbud behöver tillämpas mycket strikt vid skogsbruksåtgärder, anser myndigheten. I praktiken innebär det att många fler av avverkningsärenden ska hanteras enligt miljöbalken.
Inför en avverkning är skogsägaren också skyldig att skaffa nödvändig kunskap för att inte påverka en rad fridlysta växter och djur.
För samtliga fågelarter gäller att hänsyn nu måste tas på individnivå., Detta eftersom alla vilda fåglar är fridlysta enligt artskyddsförordningen, uppger Skogsstyrelsen.
Därför kommer de i högre utsträckning än tidigare att begära in kompletterande underlag och utredningar av skogsägaren gällande påverkan av fridlysta arter.
– Utan att överdriva skulle man kunna beskriva det här som en ny ordning i skogen. Det är naturligtvis en stor omställning för skogsägare, det förstår vi, men rättsutvecklingen är tydlig i den delen och det behöver både skogsägare och vi som myndighet nu successivt anpassa oss till, säger Göran Rune, chef för Skogsstyrelsens skogsavdelning, i ett pressmeddelande.
 
Mer information utlovas löpande på Skogsstyrelsens webb.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons