Hittills har mer än 1,1 miljoner elever deltagit i frågesporten som arrangerats sedan 1980-talet. Det motsvarar en femtedel av befolkningen på 5,5 miljoner i Finland.
I år deltog cirka 20 000 ungdomar. De 50 bästa eleverna och deras lärare fick en tvådagars resa till finalen i Helsingfors. Där svarade de på frågor om naturvärden och skogsbruk längs en skyltad skogsslinga.
Den riksomfattande tävlingen är unik i världen. Ambitionen är att alla finländare ska ha skogliga baskunskaper.
– Skogsquizet är inte bara ett kunskapstest. Det är också en kanal för att överföra ny information till skolundervisningen om saker som skogsskötsel och innovationer, säger Sirpa Kärkkäinen, senior specialist i skogspedagogik hos Finska forstföreningen, i en artikel på deras webb.
Testets genomslag bottnar i att skogen är så viktig för landet. Finland är till 75 procent klätt med skog, den största täckningen i Europa. Varje finländare har inte längre än 700 meter till en skog.
Det är också det dominerande ekosystemet och källa till förnybara resurser påpekar Sirpa Kärkkäinen
Hon berättar att 80 procent av alla unga finländare anser att skogen är av stor personlig betydelse för dem.
– Unga människor är inte likgiltiga inför skogen. På frågan om vilka känslor de har för den så svarar de flesta att skog är lugnande och ger energi, säger Sirpa Kärkkäinen.
Om Skogsnöten: en riksomfattande tävling som ordnas för alla högstadier i Finland. Tävlingen är tvåspråkig och en årskurs, klass, grupp eller enskild elev kan delta i tävlingen. I år arrangerades tävlingen för den 43:e gången. Skogsnöten genomförs av Finska forstföreningen och Biologi- och geografilärarnas förbund. Olika föreningar och bolag ställer upp som faddrar och hjälper till att genomföra tävlingen. Källa: Finska forstföreningen.