”En lätt övergång – vi är proffs”

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
Tre snabba frågor till Göran Andersson om nya mätningen. Göran driver Ela Skogsservice i Östergötland som huvudsakligen kör åt Holmen och Södra.

1   Hur gick det i övergången till ­prima och sekunda för er entreprenörer?
– Det gick lätt, vi är proffs och vana att svänga med i förändringar. Vi fick ju också en generell utbildning i den nya mätningen.

Annons
Annons

Göran AnderssonGöran Andersson2   Hur stor procentsats blir prima respektive sekunda där du har kört?
– Det är omöjligt att ge en generell procentsats. Det är rätt stor spridning beroende på objekt. Om det är en rutten granåker med mycket röta slår det hårt och blir sekunda. När industrin säger att övergången är prisneutral tänker de på en jättevolym, men i det enskilda fallet finns det vinnare och förlorare. 

3   Hur har barkborrarna påverkat övergången till prima och ­sekunda?
– Barkborrarna har påverkat oss mer än prima och sekunda, det blir ytterligare tre sortiment. Sedan gör barkborrarna att det blir mer bränsleved, så högen med energived har ökat.

SKOGEN 2/2012

 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons