Det var i mitten av maj som domen kom från Mark- och miljööverdomstolen. Enligt den har ägare av fjällnära skog rätt till ersättning från staten med motsvarande 125 procent av marknadsvärdet när de nekas avverkning på grund av höga naturvärden. Domen var en seger för skogsägarna.
En av dem som gladdes var Anders Pettersson, näringspolitisk talesperson för allmänningsskogarna i Västerbotten. Men riktigt lugn kände han sig inte förrän den åttonde juni. Det var då som Skogsstyrelsen tillsammans med Kammarkollegiet meddelade att de inte tänker överklaga.
– Nu kan vi äntligen känna lugn, det har varit en flera år lång och orolig resa. Nu kan vi börja att jobba praktiskt med en strategi som vi haft länge. Den går ut på att ägare av fjällnära skogar med höga naturvärden ska få brukbar ersättningsmark av Sveaskog. Det är vanligt att man gör på det sättet vid reservatsbildning, säger han till SKOGEN.
Anders Pettersson har varit väldigt kritisk till att skogsägare tvingas processa i domstol. Att nekas avverkning och sedan mötas av beskedet att man måste stämma staten är något som ruckat många skogsägares världsbild.
– Särskilt de äldre blir rädda, för dem är det en helt omöjlig tanke att gå emot staten. De väljer att avstå från att överklaga och därmed också från ekonomiska värden som de i åratal trott att de haft.
Men nu kommer alltså nekad avverkning i fjällskog att ge rätt till ersättning. Detta eftersom domen i överdomstolen inte kommer att överklagas. Anledninigen, uppger Skogsstyrelsen, är att domen ger tillräcklig vägledning.
– För oss har det aldrig handlat om att vinna eller förlora, utan om att få veta vad som gäller då denna fråga har stor betydelse för många skogsägare. Vi kommer nu att på ett rättssäkert sätt arbeta utifrån den vägledning vi har fått, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande från myndigheten.
Domen i Mark- och miljööverdomstolen gäller fem fall. Totalt finns ett 50-tal liknande ärenden i olika mark- och miljödomstolar. Alla dessa ärenden gällande avverkning i fjällnära skog, prövas och hanteras som tidigare, skriver Skogsstyrelsen. I de fall där markägaren nekas avverkningstillstånd och förutsättningarna finns kommer ersättning att betalas ut.
– Det blir konsekvensen av domen. Hur pengarna det kostar staten ska tas fram är en fråga för politiken att lösa, säger Herman Sundqvist.
Även Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger har i en debattartikel den 19 maj i tidningen Land Skogsbruk argumenterat för att domen inte ska överklagas.