En konst att sälja sol och stjärnor

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Hur tar man betalt för en stunds komorebi? Jo, man måste hitta de som är betalningsvilliga. Kanske japaner, det var ju de som gav namn åt den där lyckan att se solljuset silas genom krontaket.

Naturturism bjuder på många utmaningar. Man ska para ihop rätt kunder med rätt upplevelse. Man ska bjuda på sig själv och naturen, men ta betalt för upp­levelsen. Hitta ersättare för komorebin när löven och höstmörkret faller.

Annons
Annons

Tidningen SKOGENDu läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
I det här numret möter vi engagerade mångbrukare. Mångbruk i skogslandskapet handlar inte bara om att kombinera virke, stugor, gästjakt och gransirap. Man kan också kombinera sin skog med personliga specialkunskaper i it, berättande, konsthantverk eller sjukvård. Även de som kombinerar sitt skogsskifte med en lärartjänst och en potatisåker sysslar med kvalificerat mångbruk. Inkluderar man sådant mångsyssleri är mångbruk en väldigt utbredd näring i Sverige.

Men det handlar inte bara om att kombinera en mångfald av näringsgrenar. Lika viktig är mångfalden i affärsmodeller. Skogsägandet består väldigt ofta av en enda affärsmodell: Att odla tålmodigt och sälja virket på rot. Men det finns varianter. Man kan avverka virket själv, förädla själv, låta andra hugga ved eller julgranar i skogen. Eller kanske köpa fastigheter, renovera naturvården och sälja dem som nyckelbiotoper.

De som lyckas med naturturism är ofta de som mitt i vardagen inser att de har något fantastiskt att erbjuda. I somras bokade vi övernattningar med Airbnb. (Namnet på denna globala it-succé kommer för övrigt från att någon började erbjuda en luftmadrass hemma som ”Bed and Breakfast”.) Vi tog tåget till Mongoliet och fick sedan skjuts långt ut på stäppen. ”Gården” bestod av några jurtatält, en basketkorg, några hundra lösa getter på den vida slätten och ljusblå kullar vid horisonten. Toan en grop.

Jag minns ingen semester som kan mäta sig med morgnarna när vi spelade basket med gårdens barn under den ensamma gamla korgen, dagarna när vi vandrade rakt ut i hettan på den tomma slätten, kvällarna när vi drack en klunk förfärligt brännvin inne i jurtan och försökte kommunicera med vår värdfamilj. 

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareOch ja, jag medger, på natten fascinerades vi i timmar av stjärnhimlen medan nomad­familjen sov eller undrade vad i all världen vi höll på med där ute. Ja, även som svenskar fascinerades vi av den lysande stjärnhimlen!

Naturturism kan ha långa arbetsdagar. Men även vi har fantastiska varor i vår skogsvardag att erbjuda. Som vanligt solljus, ett mossrikt granbestånd, sjöns svala vatten och himlens stjärnor.

SKOGEN 12/2018

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Skogsfond utökar förvärv i Lettland och Litauen

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Annons
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • Annons
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Annons