En kolbotten skjuter inte skott

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Svenska kulturskyddsföreningen finns inte. Därför blev det inte heller skandal och feta rubriker när Skogsstyrelsen nyligen redovisade årets inventering av skadade fornminnen på hyggen. Lite annorlunda var det ju när myndigheten för tre år sedan redovisade missad naturhänsyn. Riksantikvarieämbetet och hembygdsrörelsen är mer lågmälda skogsintressen än den ideella naturvården.
Bengt EkÄndå är det minst lika dystert när farfars fars kolarkoja med tillhörande kolbottnar rivs upp av en tallriksharv som när en stor sälg råkar huggas ner. Sälgen börjar åtminstone skjuta nya skott, det gör inte en kolbotten eller en sönderkörd fångstgrop.
Inventeringen gällde tre år gamla avverkningar som hade fornlämningar (från före 1850) och kulturlämningar (av senare datum). Man räknade bara sådana lämningar som var kända och tydligt redovisade på internet. På 73 procent av avverkningarna hade en lämning blivit ”påverkad” eller skadad.
 
Annons
Annons

Om man inte tycker att det är så farligt med en tilltryckt kolbotten, eller ris på en gammal jordkällare (”påverkan”), så är det ändå 22 procent av lämningarna som blivit konkret skadade när planteringen är klar.
Det historiska arvet förstörs sällan med flit – även om en och annan skogsbrukare tycker att det är omöjligt att undvika varenda stenmur och röse i Sverige. Men kunskapen och intresset sviker många gånger. De flesta skogsägare har nog suckat över körskador i surhål, galet upplagt virke eller andra missar. Men hur många  klagar hos virkesköparen över en sönderkörd boplatsgrop?
 
Det är inte så lätt att föryngra en skog om avverkningstrakten har uppåt 25 lämningar, vilket förekommer. Ändå går det. Cecilia Ulfhielm som skrivit Skogsstyrelsens rapport berättar att hänsynen inte är sämre på sådana hyggen. Det finns tvärt om strålande exempel.
I Norr- och Västerbotten har skogssektorn nu tagit tag i kulturskandalen och går ut med en nollvision. Alla som arbetar på ett hygge ska veta vilka historiska guldkorn det finns att vårda där. Inte minst förröjarna som avgör om den mossklädda förhöjningen ska upptäckas av maskinföraren – eller om riset får ligga kvar.
 
När 2014 års hyggen inventeras om tre år ska siffrorna se helt annorlunda ut. Knepet är den här gången lika svårt och lika enkelt som när naturhänsynen infördes: Det gäller bara att tycka att det är viktigt. Då kommer rutinerna att fungera.
Nu är det upp till skogsägarna i södra Sverige att beställa en likadan nollvision från sina föreningar och bolag. Sedan kan man vara trygg med att minnena från stenåldern och från mormors mors dagar inte blir överkörda.
 
SKOGEN 6-7/2014
 
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons