”En historisk situation” 

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Hård konkurrens om råvara och inte minst prisstegringar ställer till problem för industrin, bland annat för företag som bygger i trä. 
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
 
Lindbäcks är ett byggföretag som är inriktat på industriell produktion av flerbostadshus med trästomme. Till det används mestadels granvirke. Råvaran ska vara så rak som möjligt och komma från hållbart skogsbruk. I dag kommer den från svenska skogar.  
Till stor hjälp för virkesförsörjningen är företagets anrika förflutna. Snart fyller det hundra år, vilket innebär att man har hunnit bygga upp en väl etablerad kontakt med virkesleverantörer. 
Som stor industrikund med risk för produktionsstopp om råvaran uteblir har man i dagsläget lyckats säkra tillgången, men trots väl fungerande relationer med sågverken finns utmaningar. I och med pandemin började en global huggsexa om råvaran som blev mer långvarig än någon kunde ana. 
– Vi märker att vi måste ha längre framförhållning. Att plötsligt gasa på i produktionen går inte om det krävs ett par tusen kubikmeter virke extra. De där volymerna finns helt enkelt inte att få tag i, säger Robert Palo som är inköpschef på Lindbäcks. 
 
UTAN MOTSTYCKE
En annan konsekvens är brist på ek. Det gör det emellanåt svårt att få tag på ekgolv som ska läggas i lägenhetsmodulerna. 
Men den allra största utmaningen handlar om prisökningar, inte minst på sågat. 
– Prisutvecklingen på sågade trävaror har lett till ökningar på hundra procent. Och när priserna väl var på väg ner kom det förfärliga kriget i Ukraina. Nu stiger priserna igen och ingen vet ju riktigt vad som kommer att hända, säger Robert Palo. 
Det här har enligt honom skapat ett läge utan tidigare motstycke. 
– När vi har avtalat en affär går det nästan ett år till byggstart. Under den tiden har alltså virkespriserna skenat. Det är inte alldeles självklart att kunden vill vara med och ta den kostnaden. Det här är en situation som vi historiskt aldrig varit med om. 
 
UR SKOGEN 4/2022
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons