”En ding-ding trävaruvärld”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild.
Ett ras för tryckpapper men ett oväntat rally på trävaror. En ding-ding trävaruvärld, konstaterar Danske Bank i sitt senaste nyhetsbrev.

I pandemins spår har marknaden för grafiska papper gått från fallande till kollaps, skriver nyhetsbrevet Skog & Ekonomi  

Annons
Annons

Efterfrågan har sjunkit med 30 procent under våren och i princip alla aktörer gör förluster. Konsekvensen blir nu att tillverkningen vid tre av Nordens större bruk läggs ned vid årsskiftet. Det handlar om SCA:s bruk i Ortviken, UPM:s bruk i Kaipiola och Stora Ensos bruk i Oulu. Sammantaget minskar Nordens kapacitet för grafiskt papper med 24 procent.

I det korta perspektivet innebär det ett minskat behov av vedråvara med 2-3 miljoner kubikmeter. Detta i ett läge när hela den svenska marknaden badar i massaved, Men på lång sikt kommer förändringarna inom massaindustrin, med gamla produkter som fasas ut och ger plats för nya, att leda till något gott, bedömer Danske Bank.

För trävaror ser det rådande läget helt annorlunda ut. I våras drog de flesta sågverk i coronabromsen. Därefter har världens alla hemmasnickare  byggt verandor och terrasser som aldrig förr.

”Trävarukonsumtionen har överträffat alla förväntningar i ett läge där produktionen dragits ned. Konsekvensen har blivit extremlåga trävarulager efter sommaren och skenande priser på marknader som USA. Men ett träd kan inte bara ge sågtimmer. En stock är rund och plankor fyrkantiga. Vi räknar därför med att det stora massavedslagret ökar. Det blir en mycket utmanande virkesmarknad i höst”, enligt Danske Bank.

Här finns Danske Banks nyhetsbrev

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons