Det normala hade varit att den andra generationen barkborre hade gått ned i marken för att övervintra, enligt Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens expert på insekter.
– Vi ser tyvärr på flera platser runt om i södra Sverige att de istället börjar angripa träd. säger han.
Det innebar att förra årets dystra scenario upprepas i år, trots en blötare och kallare sommar. Det är förra sommarens torka som fortfarande påverkar skogarnas motståndskraft, enligt Skogsstyrelsen.
– Det är väldigt viktigt att skogsägaren regelbundet tittar över sin skog. De färska angreppen finns i de flesta fall nära träd som angreps i maj och juni. Hittar man rödbrunt gnagmjöl under granar med grön krona, då gäller det att avverka och få ut träden så fort som möjligt.
2018 förstörde granbarkborren 3-4 miljoner kubikmeter skog värt miljardbelopp. Skadorna i år väntas bli lika stora eller större.
– I värsta fall får vi kanske dubbelt så stora skador på våra skogar jämfört med förra året då 2,5 miljoner skog skadades av angrepp bara i Götaland, säger Gunnar Isacsson i ett pressmeddelande.
En uppskattning av årets angrepp kommer att ges efter inventering senare i höst.
Här är det värst, enligt Skogsstyrelsen:
Blekinge: Samtliga träd som kontrollerades i våras och då visade sig vara angripna har nu fått nya skador av andra generationen barkborre.
Kalmar och Sörmland: Skadorna i de tre länen bedöms vara större än förra året.
Kronoberg, Örebro, Jönköping: Färska angrepp.
Skåne: Nya angrepp i Nordost.
Halland, Uppland, och Västmanland: Enstaka angrepp.