En andra barkborrevåg sveper fram

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Två nyangripna granar. Foto: Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen.
Istället för att övervintra angriper barkborrarna träd. En andra våg av angrepp sveper över södra och mellersta Sverige, enligt Skogsstyrelsen.

Det normala hade varit att den andra generationen barkborre hade gått ned i marken för att övervintra, enligt Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens expert på insekter.

Annons
Annons

– Vi ser tyvärr på flera platser runt om i södra Sverige att de istället börjar angripa träd. säger han.

Det innebar att förra årets dystra scenario upprepas i år, trots en blötare och kallare sommar. Det är förra sommarens torka som fortfarande påverkar skogarnas motståndskraft, enligt Skogsstyrelsen.

– Det är väldigt viktigt att skogsägaren regelbundet tittar över sin skog. De färska angreppen finns i de flesta fall nära träd som angreps i maj och juni. Hittar man rödbrunt gnagmjöl under granar med grön krona, då gäller det att avverka och få ut träden så fort som möjligt.

2018 förstörde granbarkborren 3-4 miljoner kubikmeter skog värt miljardbelopp. Skadorna i år väntas bli lika stora eller större.

– I värsta fall får vi kanske dubbelt så stora skador på våra skogar jämfört med förra året då 2,5 miljoner skog skadades av angrepp bara i Götaland, säger Gunnar Isacsson i ett pressmeddelande.

En uppskattning av årets angrepp kommer att ges efter inventering senare i höst.

Här är det värst, enligt Skogsstyrelsen: 

Blekinge: Samtliga träd som kontrollerades i våras och då visade sig vara angripna har nu fått nya skador av andra generationen barkborre.
Kalmar och Sörmland: Skadorna i de tre länen bedöms vara större än förra året.
Kronoberg, Örebro, Jönköping: Färska angrepp.
Skåne: Nya angrepp i Nordost.
Halland, Uppland, och Västmanland: Enstaka angrepp.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • Nyckelbiotopsförslag väcker kritik

  Kritiken mot Skogsstyrelsens förslag om att upphöra med registrering av nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar är massiv. Det visar inkomna yttranden, enligt tidningen Sveriges Natur.
 • Annons
 • Tjejer på skogskollo

  Många kollotjejer redan frälsta

  REKRYTERING. Unga kvinnor som deltar på Skogskollo för tjejer har redan en tydlig relation till skog, skogsbruk och skogen som arbetsplats. Det visar ett examensarbete vid SLU utfört av Sofie Dahlén Sjöbergh.
 • ”Barkborrens framfart inte reservatens fel”

  DEBATT. Det är olyckligt att barkborrens framfart skylls på naturreservaten. 97 procent av skogen där barkborrarna trivs ligger utanför reservaten, skriver Göran Rune, Skogsstyrelsen, och Claes Svedlindh, Naturvårdsverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #21 - Kompetensförsörjning

  Hur lockar vi unga till branschen? Det är frågan som Virkesstudion diskuterar i sitt senaste avsnitt. 
 • ”Vi tar avstånd från sexistisk marknadsföring”

  Kategorier: jämställdhet, sexism
  DEBATT. Svensk skogsnäring tar starkt avstånd från marknadsföring av skogsmaskiner med lättklädda kvinnor, skriver flera chefer i ett gemensamt uttalande.
 • Annons