En andra barkborrevåg sveper fram

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Två nyangripna granar. Foto: Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen.
Istället för att övervintra angriper barkborrarna träd. En andra våg av angrepp sveper över södra och mellersta Sverige, enligt Skogsstyrelsen.

Det normala hade varit att den andra generationen barkborre hade gått ned i marken för att övervintra, enligt Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens expert på insekter.

Annons
Annons

– Vi ser tyvärr på flera platser runt om i södra Sverige att de istället börjar angripa träd. säger han.

Det innebar att förra årets dystra scenario upprepas i år, trots en blötare och kallare sommar. Det är förra sommarens torka som fortfarande påverkar skogarnas motståndskraft, enligt Skogsstyrelsen.

– Det är väldigt viktigt att skogsägaren regelbundet tittar över sin skog. De färska angreppen finns i de flesta fall nära träd som angreps i maj och juni. Hittar man rödbrunt gnagmjöl under granar med grön krona, då gäller det att avverka och få ut träden så fort som möjligt.

2018 förstörde granbarkborren 3-4 miljoner kubikmeter skog värt miljardbelopp. Skadorna i år väntas bli lika stora eller större.

– I värsta fall får vi kanske dubbelt så stora skador på våra skogar jämfört med förra året då 2,5 miljoner skog skadades av angrepp bara i Götaland, säger Gunnar Isacsson i ett pressmeddelande.

En uppskattning av årets angrepp kommer att ges efter inventering senare i höst.

Här är det värst, enligt Skogsstyrelsen: 

Blekinge: Samtliga träd som kontrollerades i våras och då visade sig vara angripna har nu fått nya skador av andra generationen barkborre.
Kalmar och Sörmland: Skadorna i de tre länen bedöms vara större än förra året.
Kronoberg, Örebro, Jönköping: Färska angrepp.
Skåne: Nya angrepp i Nordost.
Halland, Uppland, och Västmanland: Enstaka angrepp.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons