En andra barkborrevåg sveper fram

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Två nyangripna granar. Foto: Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen.
Istället för att övervintra angriper barkborrarna träd. En andra våg av angrepp sveper över södra och mellersta Sverige, enligt Skogsstyrelsen.

Det normala hade varit att den andra generationen barkborre hade gått ned i marken för att övervintra, enligt Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens expert på insekter.

Annons
Annons

– Vi ser tyvärr på flera platser runt om i södra Sverige att de istället börjar angripa träd. säger han.

Det innebar att förra årets dystra scenario upprepas i år, trots en blötare och kallare sommar. Det är förra sommarens torka som fortfarande påverkar skogarnas motståndskraft, enligt Skogsstyrelsen.

– Det är väldigt viktigt att skogsägaren regelbundet tittar över sin skog. De färska angreppen finns i de flesta fall nära träd som angreps i maj och juni. Hittar man rödbrunt gnagmjöl under granar med grön krona, då gäller det att avverka och få ut träden så fort som möjligt.

2018 förstörde granbarkborren 3-4 miljoner kubikmeter skog värt miljardbelopp. Skadorna i år väntas bli lika stora eller större.

– I värsta fall får vi kanske dubbelt så stora skador på våra skogar jämfört med förra året då 2,5 miljoner skog skadades av angrepp bara i Götaland, säger Gunnar Isacsson i ett pressmeddelande.

En uppskattning av årets angrepp kommer att ges efter inventering senare i höst.

Här är det värst, enligt Skogsstyrelsen: 

Blekinge: Samtliga träd som kontrollerades i våras och då visade sig vara angripna har nu fått nya skador av andra generationen barkborre.
Kalmar och Sörmland: Skadorna i de tre länen bedöms vara större än förra året.
Kronoberg, Örebro, Jönköping: Färska angrepp.
Skåne: Nya angrepp i Nordost.
Halland, Uppland, och Västmanland: Enstaka angrepp.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons