Emil blev mästare i skotarkörning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Emil Sundberg, 17 år från Vårgårda, vann skol-SM i skotarkörning.

Det var en tät strid mellan de tre topplaceringarna. Semifinalen blev en rysare. Joel Mobelius, Järnforsen, tog hem andraplatsen med bara en sekunds marginal framför Oscar Fredriksson, Vetlanda. Bägge semifinaliseterna går på Nifsarpskolan i Eksjö.

Annons
Annons

Enligt Skogsentreprenörerna, som höll i tävlingen på Skogsnolia, var skolungdomarnas  tider i klass med de erfarna förarnas när de gjorde upp om  SM i skotarkörning nyligen.

Vinnaren i skol-SM, Emil Sundberg, var glad över att ha hållit nerverna i schack. Han tyckte  att staplingen av kubb varit en utmaning men att det ”känts bra” under tävlingskörningen.

Efter gymnasietiden väntar anställning för Emil hos en skogsentreprenör i  Herrljungatrakten, närmare bestämt på Sörgårdens såg & lantbruk. Det ser han fram emot,  berättar han för SKOGEN.

Att han verkligen gillar maskinföraryrket intygas av pappa Lars-Inge. Hemma har sonen fått pröva på att köra jordbrukstraktor, vilket möjligen spätt på intresset för skogsmaskiner.

–  Emil tycker väldigt mycket om sitt arbete. Sedan har de också en fantastisk lärare  på Naturbruksskolan i Svenljunga som verkligen lyckas förmedla hur kul det kan vara att jobba i skogen, berättar Lars-Inge Sundberg.

Uppgiften om Emils arbetsplats har korrigerats 190626.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Staten kan inte göra markägaren till motståndare”

  Centern föreslog nyligen att åldersgränsen för slutavverkning ska slopas. Det blev en tydlig markör för hur långt ifrån Miljöpartiet de står. Här förklarar Centern varför de anser att det behövs regellättnader, inte minst för att naturvården ska fungera.
 • Annons
 • "Varför är det så tyst om intensivodling?"

  Kategorier: debatt, Altinget
  Varför är det så tyst om intensivodling i kombination med ökade avsättningar för biologisk mångfald? Det undrar Nippe Hylander, Staffan Laestadius och Sten B Nilsson i en debattartikel i Altinget
 • ”Absurt tillåta skövling av skogar med fridlysta arter"

   I dag är det förbjudet för en individ att plocka fridlysta arter samtidigt som samma skogar får skövlas. Dessutom besöker myndigheterna endast fem procent av skogarna före avverkning. Det är absurt, anser Miljöpartiet.
 • Annons
 • Två män i sågskyddskläder ser på när träd fälls

  Naturvårdsgallring kan gynna mångfalden

  FORSKNING. Biobränsleuttag kan kombineras med naturvård. Ekprojektet har forskat kring naturvårdsgallring i ekrik blandskog i snart 20 år och visar att metoden kan gynna mångfalden.
 • Virkesstudion #18: ”Konkurrensutsätt virket”

  I det senaste avsnittet av Virkesstudion analyserar Carl Johan Moberg och Per Hedberg vilka effekter granbarkborren kommer att få på virkesmarknaden.
 • Annons