Emil blev mästare i skotarkörning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Emil Sundberg, 17 år från Vårgårda, vann skol-SM i skotarkörning.

Det var en tät strid mellan de tre topplaceringarna. Semifinalen blev en rysare. Joel Mobelius, Järnforsen, tog hem andraplatsen med bara en sekunds marginal framför Oscar Fredriksson, Vetlanda. Bägge semifinaliseterna går på Nifsarpskolan i Eksjö.

Annons
Annons

Enligt Skogsentreprenörerna, som höll i tävlingen på Skogsnolia, var skolungdomarnas  tider i klass med de erfarna förarnas när de gjorde upp om  SM i skotarkörning nyligen.

Vinnaren i skol-SM, Emil Sundberg, var glad över att ha hållit nerverna i schack. Han tyckte  att staplingen av kubb varit en utmaning men att det ”känts bra” under tävlingskörningen.

Efter gymnasietiden väntar anställning för Emil hos en skogsentreprenör i  Herrljungatrakten, närmare bestämt på Sörgårdens såg & lantbruk. Det ser han fram emot,  berättar han för SKOGEN.

Att han verkligen gillar maskinföraryrket intygas av pappa Lars-Inge. Hemma har sonen fått pröva på att köra jordbrukstraktor, vilket möjligen spätt på intresset för skogsmaskiner.

–  Emil tycker väldigt mycket om sitt arbete. Sedan har de också en fantastisk lärare  på Naturbruksskolan i Svenljunga som verkligen lyckas förmedla hur kul det kan vara att jobba i skogen, berättar Lars-Inge Sundberg.

Uppgiften om Emils arbetsplats har korrigerats 190626.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Annons
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Annons
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Annons