Elever får bestämma över nio hektar

17 mars Fyra gymnaasielever har vunnit en tävling om rätten att bestämma över nio hektar i en riktig skog.

Elever får bestämma över nio hektar

Det blev fyra elever i klass NB22 från Realgymnasiet i Uppsala som kammade hem förstapriset i SLU:s tävling.

I tävlingen har eleverna argumenterar för vad de tycker bör hända med den nio hektar stora skogen. Nu är det vinnande bidraget utsett av en enhällig jury och det blev Elliott Høøk, Moa Knyte, Clara Frånberg och Sanna Nielsen i klass NB22 på Realgymnasiet i Uppsala som knep vinsten.

– Det känns väldigt roligt och jag är väldigt stolt över att vi vann tävlingen, säger Elliott Høøk, elev på Realgymnasiet och en av de fyra pristagarna.

Alternativen i årets tävling var: bevara skogen, avverka skogen eller bevara hälften och avverka hälften. Eleverna som vann tävlingen valde att bevara de nio hektaren skog.

För att delta i tävlingen ska eleverna ha arbetat med Skogslabbet, ett nytt läromedel om skog från SLU.

– Skogsfrågorna är högaktuella, och de beslut som tas om skogen idag kommer att påverka våra ungdomar under lång tid. Därför är det helt fantastiskt att se vilket engagemang kring skog som finns bland Sveriges gymnasieelever. Vi är mycket imponerade av alla bidragen som kommit in i tävlingen, och ser redan fram emot nästa års omgång, säger Göran Ericsson, dekan för fakulteten för skogsvetenskap vid SLU.

Juryns motivering

Eleverna som skickat in det vinnande bidraget är mycket duktiga i sin argumentation, väger för- och nackdelar och kombinerar insikter om det aktuella området med generella kunskaper om skog och miljö. Detta tillsammans med en snygg och professionell presentation fällde avgörandet.

I juryn: Maria Wetterstrand, tidigare riksdagsledamot och nu vd för Miltton Europé, Maria Wiman, lärare och skoldebattör, Göran Ericsson, dekan för fakulteten för skogsvetenskap, SLU samt Heidi Andersson, skogsägare, planetskötare och armbryterska.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb