Elever får bestämma över nio hektar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vinnarna: Clara Frånberg, Elliott Høøk och Moa Knyte. Sanna Nielsen saknades vid fototillfället. Foto: Erika Troeng SLU.
Fyra gymnaasielever har vunnit en tävling om rätten att bestämma över nio hektar i en riktig skog.
Det blev fyra elever i klass NB22 från Realgymnasiet i Uppsala som kammade hem förstapriset i SLU:s tävling. 
I tävlingen har eleverna argumenterar för vad de tycker bör hända med den nio hektar stora skogen. Nu är det vinnande bidraget utsett av en enhällig jury och det blev Elliott Høøk, Moa Knyte, Clara Frånberg och Sanna Nielsen i klass NB22 på Realgymnasiet i Uppsala som knep vinsten. 
– Det känns väldigt roligt och jag är väldigt stolt över att vi vann tävlingen, säger Elliott Høøk, elev på Realgymnasiet och en av de fyra pristagarna.
Alternativen i årets tävling var: bevara skogen, avverka skogen eller bevara hälften och avverka hälften. Eleverna som vann tävlingen valde att bevara de nio hektaren skog.
För att delta i tävlingen ska eleverna ha arbetat med Skogslabbet, ett nytt läromedel om skog från SLU.
 
- Skogsfrågorna är högaktuella, och de beslut som tas om skogen idag kommer att påverka våra ungdomar under lång tid. Därför är det helt fantastiskt att se vilket engagemang kring skog som finns bland Sveriges gymnasieelever. Vi är mycket imponerade av alla bidragen som kommit in i tävlingen, och ser redan fram emot nästa års omgång, säger Göran Ericsson, dekan för fakulteten för skogsvetenskap vid SLU.
 
Juryns motivering
Eleverna som skickat in det vinnande bidraget är mycket duktiga i sin argumentation, väger för- och nackdelar och kombinerar insikter om det aktuella området med generella kunskaper om skog och miljö. Detta tillsammans med en snygg och professionell presentation fällde avgörandet.
 
I juryn: Maria Wetterstrand, tidigare riksdagsledamot  
och nu vd för Miltton Europé, Maria Wiman, lärare och skoldebattör, Göran Ericsson, dekan för fakulteten för skogsvetenskap, SLU samt Heidi Andersson, skogsägare, planetskötare och armbryterska.
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons