Anders Ekstrand håller upp sin kamera som har ett gigantiskt teleobjektiv.
– Kolla vad jag fotade i dag, säger han.
På displayen syns en knivskarp bild av en tjädertupp på en gren. Anders Ekstrand har sett hälften av världens fågelarter, närmare 4 500 stycken. Det var hans intresse för biologi och fågelskådning som ledde till yrkesvalet som jägmästare.
I dag är han frontfigur i Ekfrämjandet och lövskogsexpert på Södra. Han kallas in av Södras lokala inspektorer när de behöver experthjälp.
Senast gällde det ett ekskogsprojekt på Torpa Stenhus i Västergötland.
– Det är en gammal åker som ligger på ett näs mellan två sjöar. Den planterades med gran på sextiotalet. Nu är området reservat, så granen skulle bort och ersättas med ek.
Anders Ekstrand
Planteringen är på fjorton hektar och en av de största ekplanteringar som gjorts på senare tid, tror Anders.
– Vi satte 11 000 plantor ek och ett par tusen var av lönn och lind. Vi planterade även amträd av björk i rader med sju meters mellanrum för att skapa skugga så ekarna blir raka.
Länsstyrelsen krävde att eken som planterades skulle vara svensk. Som tur var hade Södra ett projekt att odla täckrotsplantor från svenska ollon plockade vid sjön Åsnen i Småland. Växtplatsen där liknar den på Torpa Stenhus.
Det är arbetskrävande att få fram ekplantor. Ollonen sås i krukor i växthus i februari. De har bara sjuttio procents grobarhet, det är många svampar och insekter som vill äta upp dem. Tomollonen måste plockas bort, sedan måste man stuva om krukorna så det blir fulla set. Allt sker manuellt, det är därför ekplantor är dyrare än andra plantor.
Anders uppskattar att han har planterat en halv miljon ekar genom årens lopp. Många sattes under hans år som förvaltare av Region Skånes skogsstiftelser. Det fanns ett politiskt beslut att övergå från granskog till ädellövskog som ansågs mer skånskt.
Anders var tvungen att lära sig det mesta om lövskog för att se till att jobbet blev gjort, men han har alltid tyckt det är roligt med ek. Han har varit medlem i Ekfrämjandet hela sitt yrkesverksamma liv och är nu vice ordförande i föreningen.
– Pappa var möbelsnickare och byggde mycket ekmöbler och på min fastighet står ett 90-årigt stamkvistat bestånd som jag har beundrat hela mitt liv.
Det tar förstås lång tid att odla ek, det är ett åtagande på upp till 150 år.
– Under samma tid hinner man odla två-tre omgångar gran, men eken har så högt värde att den är en bra affär för den som kan vänta. Det mesta går att sälja.
De träd som inte kommer till användning gör nytta i naturen. Inget trädslag har så hög biologisk mångfald som ek.
– Det behövs bara två saker för ekskogsodling: Bra jord och tre generationer hängivna ekskogsskötare. Det är den andra som är den svåra!
ANDERS EKSTRAND
Ålder: 55 år.
Familj: Sambo och två barn, två bonusbarn och ett bonusbarnbarn.
Bor: Glimåkra.
Yrke: Jägmästare.
Husdjur: Två hundar och två katter samt får och höns.
På fritiden: Fotograferar, tittar på fåglar, samlar på skalbaggar. Är dessutom månskensbonde, småskogsägare och gillar att resa.
Drömmer om: Att se alla fågelarter i hela världen.
SKOGEN 4/2018