Eksjö får skogsgymnasium

21 juni 2016 I höst startar Nifs­arpsskolan i Eksjö naturbruksprogram med inriktning skog och hoppas därmed fylla en lucka i sin del av Småland. Och redan nu är nästan alla platser fyllda.

Sofia AreboSofia AreboSkolan satsar sedan tidigare på fordons- och transportutbildningar och ser flera anledningar till att nu släppa in även skogsmaskinerna.
– Intresserade elever från området har ibland dragit sig för att åka iväg och tvingas bo på internat för att börja på naturbruksgymnasium. Det finns ­ingen maskinförarutbildning på gymnasienivå i närheten, vilket den lokala branschen ser som en brist. Man har svårt att rekry­tera skogsmaskinförare. Maskinmekaniker utbildar vi redan på Nifsarpsskolan och då ser vi förstås samordningsmöjligheter, säger rektor Sofia Arebo.

Skolan marknadsför sig gärna genom mun till mun-metoden, där skolans elever ska vara den bästa reklamen och locka nya sökande. 
– Det är alltid svårt att eta­blera en utbildning på en i sammanhanget ny skola, men studie- och yrkesvägledare deltog tillsammans med bransch­företrädare på vår skogsdag i september förra året, och nu vet man att vi finns och kan tipsa eleverna när det är dags för gymnasievalet.
Det verkar i alla fall delvis ha fungerat. I början av maj fanns sju förstahandssökande elever till åtta platser, men än så länge ingen lärare. 
– Vi har kontakt med intresserade personer som har jobbat länge inom branschen, men det är förstås viktigt att man inte bara tycker att det är kul att köra skogsmaskin utan också att det är kul med elever.  

Under det första året är praktiken ganska blygsam, två gånger två veckor då man främst orienteras om olika yrken inom utbildningens fält. I årskurs två och tre är praktikinslagen längre. Då behövs praktikplatser.
– Det är som bekant stora krav på lönsamhet och produktivitet för maskinförare, vilket gör det lite problematiskt att lämna maskinen ifrån sig till en elev, men vi räknar med att ställa våra egna maskiner till förfogande så att eleverna kan köra efter eller bredvid entrepre­nören och alltså få maskintid. Vi har kontakt med entreprenörer som tänker sig ställa upp på det.
­Nifsarpsskolan är ett aktie­bolag och en av ägarna är Maskinleverantörerna, en ­paraplyorganisation för leverantörer av mobila arbetsmaskiner. Det betyder inte att skolan får gratismaskiner, utan fyra skogsmaskiner ska leasas för att ge eleverna mycket maskintid. 

– Någon simulator har vi inte tänkt oss. Det är bättre att lära sig saker i verkligheten, säger Sofia Arebo.

SKOGEN 5/0216

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb