Skogsstyrelsen föreslår att regeringen inför egenkontroll vid skogliga åtgärder. Förslaget är en del av underlaget till den pågående översynen av Skogsvårdslagen. Framför allt bör natur- och kulturmiljövården och hänsyn till rennäringen omfattas, anser myndigheten.
Egenkontroll innebär att den som utför en skoglig åtgärd själv kontrollerar och dokumenterar arbetet. De som berörs av förslaget är så kallade verksamhetsutövare. Det kan vara en enskild person eller ett företag, men begreppet finns inte i Skogsvårdslagen i dag och Skogsstyrelsen föreslår därför att det också införs.
Om en skogsägare är självverksam betraktas hon eller han som verksamhetsutövare, men Skogsstyrelsen flaggar i sitt förslag för att mindre skogsägare som utför vissa åtgärder i egen skog inte ska åläggas krav på dokumentation eller rutiner.
Var gränsen mellan mindre och större går finns det inga skrivningar om, utan det viktiga är åtgärdernas påverkan på natur- och kulturvård. Enligt Magnus Viklund, chef vid tillsynsenheten, vill Skogsstyrelsen ha utrymme att anpassa eventuella framtida föreskrifter.
– Ett krav på egenkontroll ska förbättra för kultur- och naturvård och öka effektiviteten i det förebyggande arbetet, men administrationen ska vara rimlig i förhållande till sin nytta. Det ska helt enkelt inte bli en orimlig belastning, utan i slutänden ge en vinst för skogsbruket, hoppas han.
Tanken är att de nya bestämmelserna ska hjälpa verksamhetsutövaren att följa Skogsvårdslagen och ge bättre kvalitet och uppföljning av miljöhänsyn. Egenkontrollen kan ses som ett led i att ge skogsarbetet en struktur, där man kan upptäcka misstag i arbetet och rätta till dem. Då krävs det rimligtvis en ansvarig med kunskap. Därför ställs även ett allmänt kunskapskrav på den som är verksamhetsutövare. Den som utför åtgärder i skogen förutsätts ha kunskap för att förebygga, förhindra och begränsa skador på natur- och kulturmiljöer.
Hur man ska veta om verksamhetsutövaren har denna kunskap är lite oklart, men Magnus Viklund påpekar att samma krav ställs i miljöbalken och inte är något uppseendeväckande nytt.
Om egenkontroll införs blir en av konsekvenserna att Skogsstyrelsen i första hand utövar sin tillsyn genom att kontrollera egenkontrollen, i stället för att kontrollera direkt i skogen.
Skogsstyrelsen skickar med förslaget till regeringens utredare som har i uppdrag att se över Skogsvårdslagen och som ska redovisa sitt uppdrag till näringsdepartementet senast den 31 december. Utredaren ska också följa dialogen inom det nationella skogsprogrammet. Därefter fortsätter processen mot förändring av Skogsvårdslagen och det kommer att ta tid.
SKOGEN 2/2016