Efterlängtat blomår bär frö

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Blommande gran
I år fylls lagren av granfrön på efter förhållandevis många år utan blomning. Foto: Johan Westin
FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.

Granar som står i soliga skogsbryn blommar ganska ofta. Inne i bestånden blommar de mer sällan, bara vart femte till sjunde år. Blomningens omfattning beror till stor del på hur vädret varit föregående sommar. 

Annons
Annons

Torrt väder med sol och värme några veckor från midsommar gynnar blombildningen. Men om granen blommade året innan blir blomningen mindre. Även vårvädret påverkar.
– I år var våren tidig i Skåne. En del blomanlag frostskadades, så det var nära ögat för fröproduktionen, säger Johan Westin på Skogforsk.

Granen är en tvåkönad vindpollinerare, och i fröplantagerna pollinerar granarna varandra. Men om en gran pollineras av samma klon blir det inavel, och kommer det pollen från omgivande bestånd uppstår blandningar med sämre egenskaper. Därför placerar man inte samma kloner eller nära släktingar intill varandra i plantagerna. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Annons