Efter domedagen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Domedagen kom inte år 2012, så som en del tolkat mayakalendern. För somliga skogsägare kom den dock i slutet av juli 2014. Åtminstone kan det kännas så när naturens makter härjar fritt.
Bengt EkLiksom efter Gudrun undrar vi nu om den stora branden har koppling till klimatförändringarna. Men ingen kan svara på det för en enskild väderhändelse. Däremot känns det som något nytt när en brand rusar fram uppåt en mil på några timmar. Och experter har redan tidigare varnat för att brandrisken ökar, främst i södra och mellersta Sverige. I USA har bränderna flerdubblats på några årtionden och presidenten – i det som var klimatskeptikernas  hemland – kopplar ihop det med nya väderförhållanden.
Efter Gudrun har det svenska skogsbruket på allvar börjat anpassa sig till ett stormigare klimat. De sena gallringarna har till exempel minskat betydligt. Nu är det dags att börja ställa om skogsbruket för andra risker.
 
Det finns ganska många enkla åtgärder. Under sommarens skyfall kunde många konstatera att större vägtrummor och systematisk rensning av dem är två konkreta åtgärder. Att undvika gran på tallmark är också lågt hängande frukt – åtminstone om det inte vore för älgen. På ett möte för skogsägare tidigare i sommar talade en tjänsteman från Skogsstyrelsen sig varm för bok långt upp i landet för att sprida riskerna på fler trädslag, riskerna för klimatchocker, skadegörare, tjälbortfall och storm.
 
Men egentligen står skogsbrukaren, stor som liten, rådvill. På de flesta områdena har vi för dålig kunskap för att ta rationella beslut – och ingen erfarenhet alls.
Hur utvecklas klimatet egentligen? Hur sköter man en brandsäkrare skog? Finns ”brand- och torksäkrae” utländska trädslag? Hur bevarar vi den biologiska mångfalden när klimatzonerna flyttar norrut snabbare än arterna kan röra sig? Behövs nya strategier mot svampar och insekter? Kan vi ta vara på bränt virke och bränd mark bättre? Hur hanterar vi bristen på tjäle, risken för försommarfroster, stigande grundvatten i norra Sverige och ändrad utlakning? Hur ska försäkringarna se ut? Vilka rutiner behöver vi lägga om? Hur ska man organisera sig inför storbränder? 
 
Det behövs förberedelser på alla fronter. Lokalt engagemang, nya idéer, forskning, utlandsstudier och inte minst kalkyler när gamla erfarenheter av sannolikhet och risk förändras! Kort sagt, det behövs ett brett engagemang i frågan.
 
Ps: Engagemanget för skogen verkar inte tryta, ens i  sommarvärmen. I sommar har Föreningen Skogen fått 440 nya medlemmar. Välkomna! Kanske har ni vänt på frågan: Hur tar man vara på de nya möjligheterna i ett varmare klimat?!
 
SKOGEN 8-2014
 
Annons
Annons

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons