E-verktyg får kartfunktion

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
Den webbaserade skogsbruksplanen ePlan har uppdaterats med ett kartverktyg. Samtidigt utvecklar fler och fler aktörer liknande verktyg.

Mobil visar appen ePlanSkogsplan i mobilen – nu med möjlighet att införa ändringar.

Annons
Annons

SKOGEN skrev för ungefär ett år sedan om det då nya planeringsverktyget ePlan. Nu har eSkog, företaget bakom produkten, utökat den med ett kartverktyg som ger möjlighet att rita om och skapa nya avdelningar i skogsbruksplanerna. När stormar och avverkningar ändrar verkligheten kan du själv rita in förändringarna.

Med ePlan kan skogsägaren själv bygga sin skogsbruksplan från grunden, men det kräver relativt goda datakunskaper. Företaget erbjuder också kurser i hur man använder verktyget.
SKOGEN har testat att enbart skapa nya avdelningar och funnit att det går med lite träning.
För en skogsfastighet i ett skifte upp till 200 hektar debi­terar eSkog 25 kronor per ­avdelning för att utföra kart­ritningen. En plan i ett skifte och 40 avdelningar innebär en engångskostnad på 410 kronor för själva ­kartan, till exempel levererad som en traditionell pappers­karta, plus 100 plus 25 gånger
40 kronor. Det blir totalt 1 510 kronor exklusive moms. Mot­svarande kostnad hos konkurrenten PC skog är 5 200 kronor.

För ett år sedan hade ett femtiotal användare anslutit sig till eSkog. Hur många det är nu är enligt Jens Bergström en företagshemlighet
– Men intresset och antal kunder har ökat kraftigt efter att vi lanserade kartverktyget och kundtillströmningen ökar nu exponentiellt. Därför kommer
vi också att höja våra priser ­successivt framöver. Vi räknar även med att både entreprenörer och köpare ansluter, vilket förhoppningsvis ökar lönsamheten.
Det finns fler aktörer som erbjuder liknande verktyg, till exempel ovan nämnda PC-skog. Som namnet antyder finns det dock inte till Apple-datorer, ­vilket ePlan gör.
– Vårt system är öppet. Alla med en skogsbruksplan kan få det nya kartverktyget enkelt och billigt genom oss. Man kan nu själv redigera och uppdatera sin skogsbruksplan, säger Jens Bergström, en av grundarna av företaget.

Även skogsägarföreningarna har liknande produkter, men det krävs medlemskap för att man ska kunna använda dem. Tillsammans har föreningarna utvecklat en digital plattform
för skogsbruksplaner som kallas S-plan. Användarnivån växlar mellan de olika föreningarna.
Södra har kommit längst och deras kartverktyg erbjuder ungefär samma möjligheter som eSkog. Det går till exempel att ändra gränser på avdelningarna och skriva in nya fakta om volym, ålder, målklasser. Där­emot går det ännu inte att ändra avdelningens nummer och huggningsklasser.

Norra skogsägarna har inte ­dragit igång sitt kartverktyg än, det är fortfarande under utvärdering. Redan nu går det dock att lägga in information om till exempel jakttorn, svampställen, vindfällen, sankmarker och annan viktig info som skogsbruksplanen ­utelämnat.
Sara Karlsson, planerare på Norra, säger att verktyget förhoppningsvis ska vara klart att användas i slutet av året.
Flera större uppköpare som Rundvirke, Sydved, Holmen och SCA erbjuder likartade lösningar genom PC-skogs program-vara för skogsbruksplaner. Med varje skogsbruksplan som beställts följer en cd med ett digitalt kartverktyg. Att arbeta med det digitala verktyget är dock ganska komplicerat. ­­Enklare uppdateringar kan ­virkesköparen vanligtvis hjälpa till med.

– Det är skogsägaren som äger sin plan. De har betalat för den och då ska de ha tillgång till den. Men genom planen kan vi ju öppna ett samarbete, det vill säga få skogsägaren som kund och då hjälper vi till, men ställer inga formella krav, säger Stefan Wikström, vd på Rundvirke skog.
Vida erbjuder ingen digital skogsbruksplan.
– Vi har bedömt att det blir för dyrt och att det inte gagnar våra inköp, vårt kärnsyfte, säger Ulrik Lundquist, områdeschef öst. Det är ett rätt så omfattande arbete att införa ett digitalt system, så vi har hittills inte kunnat motivera detta.

SKOGEN 2/2016

 

Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons