Dystert för skogen, spår Persson

Bild för Carl Henrik Palmér Written by Carl Henrik Palmér On the
Göran Persson
Dilemma. Marknaden kommer att översvämmas av virke, men tidningsläsandet och bostadsbyggandet minskar, menade Göran Persson på Föreningen Skogens Höstexkursion.
Sveaskogs styrelseordförande, före detta statsministern och tillika den sörmländske skogsägaren Göran Persson inledde Föreningen Skogens årliga Höstexkursion med att titta in i sin kristallkula för den svenska skogen. Den bild han såg var mörk.

–Skogen har varit ryggraden i vår ekonomi – utan skogen är vi illa ute, inledde han. Men det är mycket som inte går skogens väg just nu. Vi står inför ett paradigmskifte.

Annons
Annons

Varje morgon läser han numera tidningarna på sin Ipad. Papperstidningarna kommer ut till Torp här i den sörmländska landsbygden först på eftermiddagen. Tidningspapperet kommer att minska. Och det papperslösa kontoret, som vi så ofta skojat om, börjar också bli verklighet, menade han.
–Någon föreslog att vi skulle skicka ut styrelsehandlingarna till Sveaskog som pdf-filer i stället för på papper. Den gången slog jag stopp, ett skogsbolag ska inte gå i täten när det gäller att avskaffa papperet. Men på sikt blir det så, det är jag övertygad om.
Ipad är dessutom bara början. Skärmarna kommer förstås att bli tunnare och tunnare, lättare och lättare. Den svenska paradgrenen tryckpapper står inför stora förändringar.

Sågverken får det också svårt – byggandet kommer att ligga på en låg nivå i många år framöver, spådde han. Den globala skuldkrisen beror ytterst på att vi förbyggt oss.
–Vi har överkonsumerat boende, se på de gigantiska lånen som det svenska folket har. Nästan allt har gått till boende. Vi har fått fler och fler kvadratmeter per person de senaste 30 till 40 åren. Men det är historia nu. Vi kommer att bo tightare i framtiden och det påverkar byggsektorn negativt för lång tid framåt.

Läs hela artikeln i SKOGEN 9/12

Du som är medlem kan läsa hela artikeln och resten av tidningen på medlemssidorna.

 

Publicerad:
Bild för Carl Henrik Palmér
Carl Henrik Palmér
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons