DUMMA HELGA!

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Foto: Thomas Adolfsén, SKOGENbild
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Det är kul att hålla på med skog. Det är en glädje jag tror jag delar med alla Föreningen Skogens medlemmar, säger Per Hultengård, styrelseledamot i föreningen.

Men det finns stunder då det inte är lika kul. En hel del av oss i Föreningen Skogen var med om stormarna Gudrun och Per eller Hilde och Ivar. Och nu Gorm och Helga.

Annons
Annons

Jag sitter inte bara i Föreningen Skogens styrelse utan har dessutom förmånen att ha skog.

Och där gick jag i Stockholm förrförra fredagen med en liten orolig klump i magen – och jag vet inte hur många gånger jag frampå eftermiddagen kollade in vad SMHI hade att säga om hur många sekundmeter det var i Helgas stormbyar i norra Östergötland.

Och så har jag nu i helgen storminventerat. Och då blir man inte glad. Visst, inte var det som Gudrun och Per, men nog har det blåst och förstört. Åtskilliga hundra kubikmeter ligger på marken i plockepinn-bröten och närmast oräkneliga enstaka vindfällen både här och där.

Dumma Helga!

Som skogsägare har jag en närmast själslig relation till varje bestånd. I synnerhet där jag själv gått och röjt, kanske rent av planterat – och efterhand känt den här magiska känslan av att – wow! – jag har skapat en skog! Liksom till fina och kubikrika grantimmerbestånd, som en tidigare generation byggt upp. Jag tror ni är många som känner igen er.

Och så kommer Helga  och blåser sönder och förstör – och då är det lätt att bli en såväl förbannad som ledsen skogsägare.

Har det med klimatförändringarna att göra? Mycket talar väl för det, men vi minns nog alla, åtminstone jag, minst lika kraftiga stormar från såväl slutet av 1960-talet som senare.

Viktigast är dock att vi som den här gången drabbades av Helga – eller ni som tidigare drabbades av Gorm eller av andra stormar - inte deppar ihop. För hur det än är, så står ju det mesta av skogen faktiskt kvar!

Kanske läge att återplantera något nytt i de värsta stormluckorna?

Och med spänning se det utvecklas?

För det finns ju, trots allt, inget roligare än att ha - och jobba med – skog!

Text: PER HULTENGÅRD

 

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons