Dubblerat resultat för Mellanskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsägarföreningen Mellanskog dubblerade sitt halvårsresultat jämfört med samma period förra året.

Halvårsresultatet nådde 113 miljoner kronor, att jämföras med 56,4 miljoner i fjol. Av resultatet var närmare 57 miljoner utdelning från träindustrikoncernen Setra där Mellanskog äger knappt hälften av aktierna.

Annons
Annons

Omsättningen på 1,9 miljarder innebar en ökning med nästan 250 miljoner.  Rörelseresultat fördubblades och nådde drygt 56 miljoner under första halvåret i år.  Ökningen beror främst på höga virkespriser, högre volym samt stor efterfrågan på skogsbränsle.

– Mellanskog står allt starkare som förening, alltfler skogsägare väljer att bli medlemmar och virkesvolymen ökar vilket i sin tur förbättrar resultatet. Det känns tryggt att gå ur första halvåret med ett starkt ekonomiskt utfall när konjunkturen nu ser ut att mattas av säger Mellanskogs vd Fredrik Munter i en kommentar.

Under andra kvartalet bedrevs ett intensivt arbete för rädda virkesvärde åt de medlemmar som drabbats av stormen Alfrida samt granbarkborrens angrepp. Arbetet med att bekämpa granbarkborren kommer att kräva stora resurser även kommande år, skriver Mellanskog i sin halvårsrapport.

 

Publicerad:
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons