Dubblerat resultat för Mellanskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsägarföreningen Mellanskog dubblerade sitt halvårsresultat jämfört med samma period förra året.

Halvårsresultatet nådde 113 miljoner kronor, att jämföras med 56,4 miljoner i fjol. Av resultatet var närmare 57 miljoner utdelning från träindustrikoncernen Setra där Mellanskog äger knappt hälften av aktierna.

Annons
Annons

Omsättningen på 1,9 miljarder innebar en ökning med nästan 250 miljoner.  Rörelseresultat fördubblades och nådde drygt 56 miljoner under första halvåret i år.  Ökningen beror främst på höga virkespriser, högre volym samt stor efterfrågan på skogsbränsle.

– Mellanskog står allt starkare som förening, alltfler skogsägare väljer att bli medlemmar och virkesvolymen ökar vilket i sin tur förbättrar resultatet. Det känns tryggt att gå ur första halvåret med ett starkt ekonomiskt utfall när konjunkturen nu ser ut att mattas av säger Mellanskogs vd Fredrik Munter i en kommentar.

Under andra kvartalet bedrevs ett intensivt arbete för rädda virkesvärde åt de medlemmar som drabbats av stormen Alfrida samt granbarkborrens angrepp. Arbetet med att bekämpa granbarkborren kommer att kräva stora resurser även kommande år, skriver Mellanskog i sin halvårsrapport.

 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons