Dubbelt så mycket skog skadat av barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild. Foto: Bengt Ek.
Närmare 7 miljoner kubikmeter skog har förstörts av granbarkborren i år. Det motsvarar ett virkesvärde på nära tre miljarder kronor.

Nästan dubbelt så mycket skog har skadats av granbarkborre jämfört med i fjol, visar en inventering av Skogsstyrelsen och Södra.

Annons
Annons

Som jämförelse kan nämnas att en årsavverkning i Sverige är cirka 90 miljoner kubikmeter.

Skadorna har dessutom spridit sig norrut. Stora delar av Svealand är numera drabbat. 

Det är fortfarande effektivt ur bekämpningssynpunkt att skogsägaren ser över sin skog, avverkar och tar ut angripna granar som har det mesta av barken kvar. Då följer de granbarkborrar som finns kvar med ut ur skogen.

”I vår inventering ser vi att det hårda arbetet med att plocka ut angripet virke gör  god nytta, men det finns fortfarande skogsägare som kan bli mer aktiva , ha bättre koll på sin skog och få ut de träd som har färska skador. Nu krävs det massiva insatser, sannolikt i många år framöver”, säger Henrik Holmberg, skogsskötsel- och entreprenörsutvecklare hos Södra.

”Orsaken till att angreppen slog rekord under 2018 var den torra och varma sommaren som gynnade skadeinsekten. Det gjorde att den kunde svärma två gånger och bli enormt många fler till våren 2019”, skriver Skogsstyrelsen i pressmeddelandet.

 

 

 

 

Publicerad:
 • ”Barkborrens framfart inte reservatens fel”

  DEBATT. Det är olyckligt att barkborrens framfart skylls på naturreservaten. 97 procent av skogen där barkborrarna trivs ligger utanför reservaten, skriver Göran Rune, Skogsstyrelsen, och Claes Svedlindh, Naturvårdsverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #21 - Kompetensförsörjning

  Hur lockar vi unga till branschen? Det är frågan som Virkesstudion diskuterar i sitt senaste avsnitt. 
 • ”Vi tar avstånd från sexistisk marknadsföring”

  Kategorier: jämställdhet, sexism
  DEBATT. Svensk skogsnäring tar starkt avstånd från marknadsföring av skogsmaskiner med lättklädda kvinnor, skriver flera chefer i ett gemensamt uttalande.
 • Annons
 • Carl-Philip Sandberg

  Litet kliv från maskin till inköp

  SPÅRBYTE. Variationen är charmen med jobbet, tycker Carl-Philip Sandberg som för ett och ett halvt år sedan tog klivet från skogsmaskinförare till inköpare hos Sydved. 
 • Här testas 90-tonnare

  Sveaskog och Volvo Lastvagnar testar nu timmertransporter på upp till 90 ton. .
 • Annons