Dubbelt så mycket skog skadat av barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild. Foto: Bengt Ek.
Närmare 7 miljoner kubikmeter skog har förstörts av granbarkborren i år. Det motsvarar ett virkesvärde på nära tre miljarder kronor.

Nästan dubbelt så mycket skog har skadats av granbarkborre jämfört med i fjol, visar en inventering av Skogsstyrelsen och Södra.

Annons
Annons

Som jämförelse kan nämnas att en årsavverkning i Sverige är cirka 90 miljoner kubikmeter.

Skadorna har dessutom spridit sig norrut. Stora delar av Svealand är numera drabbat. 

Det är fortfarande effektivt ur bekämpningssynpunkt att skogsägaren ser över sin skog, avverkar och tar ut angripna granar som har det mesta av barken kvar. Då följer de granbarkborrar som finns kvar med ut ur skogen.

”I vår inventering ser vi att det hårda arbetet med att plocka ut angripet virke gör  god nytta, men det finns fortfarande skogsägare som kan bli mer aktiva , ha bättre koll på sin skog och få ut de träd som har färska skador. Nu krävs det massiva insatser, sannolikt i många år framöver”, säger Henrik Holmberg, skogsskötsel- och entreprenörsutvecklare hos Södra.

”Orsaken till att angreppen slog rekord under 2018 var den torra och varma sommaren som gynnade skadeinsekten. Det gjorde att den kunde svärma två gånger och bli enormt många fler till våren 2019”, skriver Skogsstyrelsen i pressmeddelandet.

 

 

 

 

Publicerad:
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons