Dubbelt så många larm om bränder 

25 april 2019 Den torra, varma våren har skapat en extrem risk för skogsbränder. Antalet larm om brand i terräng har i april varit nästan det dubbla jämfört med hela månaden förra året.

Dubbelt så många larm om bränder 

I april i år har det hittills larmats om 1 211 terrängbränder, att jämföras med 612 stycken under hela april 2018.

SMHI bedömer brandrisken som fortsatt stor i södra och mellersta Sverige. I takt med att snön försvinner ökar brandrisken även längre norrut.

Just nu pågår tretton så kallade terrängbränder som bekämpas av räddningstjänsten, enligt SOS Alarm. Ett par av dem är inte under kontroll.

Det gäller exempelvis branden i Tjällmo i Motala kommun där boende kommer att evakueras under dagen. Den uppges nu omfatta cirka 500 hektar.

De närmare 50 personer som tidigare i veckan evakuerades från Hästveda, där bland annat en hästgård brunnit ner, har inte kunnat återvända trots bättre väderomständigheter.

Vidare pågår en skogsbrand norr om Gnosjö där evakuering kan bli aktuell. Vattenbombning med helikopter genomförs och branden klassas som inringad men inte helt under kontroll..

I Älvkarleby däremot, lyckades man efter en massiv insats få en storbrand under kontroll i går kväll.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) sammanfattar läget den senaste veckan med 10-15 skogsbränder och cirka 50 gräsbränder – varje dag.

Vill du hålla dig uppdaterad kan du besöka wepplatsen SOS Alarm där det redogörs för pågående bränder eller  MSB:s  ”Krisinformation”. Du kan också ladda ned MSB:s mobilapp ”Brandrisk ute”som visar var brandriskerna är störst.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb