Dryg brandnota för skötsamt skogsbruk

13 maj 2019 Mindre än en procent av skogsbränderna i somras startades av skogsbruket. Men notan för att förebygga blev kännbar för sektorn. Den landar sannolikt på en halv miljard, enligt Skogforsk.

Dryg brandnota för skötsamt skogsbruk

Skogforsk har sammanfattat effekterna av den torra och varma sommaren 2018. I en rapport konstateras att skogsbrukets gemensamma riktlinjer för att förebygga brand fungerade väl. Mindre än en procent av sommarens skogsbränder orsakades av skogsbruket. Men kostnaderna blev betydande. Skogsbrukets nota för det förebyggande arbetet landade sannolikt på en halv miljard kronor.

”Till detta ska läggas direkta skador på växande skog och förluster av virkesvärde som drabbat berörda skogsägare samt stora kostnader för återställande och följande sanering av maskiner och anläggningar som utnyttjats i arbetet”, skriver Skogforsk i rapporten.

Värdeminskningen på den skog som eldhärjades summeras till 3,8 miljarder kronor . Det handlar om 53 000 kronor hektaren i skogsbruksledet och hela 175 000 kronor per hektar om industriledet räknas in.

Skogforsk poängterar att de allra flesta brandinsatser var snabba och kraftfulla.. Fem procent av bränderna står tillsammans för 80 procent av den brandhärjade arealen. De allvarligaste, mest svårsläckta,  bränderna har i flera fall blossat upp efter att en första bekämpning avslutats.  Slutsatsen blir att överlämningen skett för tidigt, alternativt att brandbevakningen haft otillräckligt med resurser och kompetens.

För att kunna släcka bränder krävs tidig upptäckt och insats. Skogforsk anser att det behövs  resurser, men också förbättrade ledningsfunktioner och planerad samövning för både lednings- och operativ personal.

”Det är också mycket viktigt att allmänheten inser de stora risker eldning i skog och mark innebär vid förhöjd brandrisk. Två tredjedelar av alla skogsbränder med känd orsak har berott på oförsiktig eldning under rekreation och annan vistelse i skog och mark”, skriver Skogforsk.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb