Drönarpiloter från Ukraina sommarjobbar i svensk skog

5 maj 2023 Genom jobb i svenska skogar får drönarpiloter från Ukraina värdefull kunskap att använda i sitt krigsdrabbade hemland.

Drönarpiloter från Ukraina sommarjobbar i svensk skog
Genom Anton Holmströms initiativ får Ukraina tillgång till drönare och pilotutbildning. Foto: Per Jonasson, Skogspodden.

Att utbilda drönarpiloter är bara en del av ett svenskt initiativ som startades av Anton Holmström. Han jobbar idag med digital skogsmätning hos teknikföretaget Katam. Men många kanske känner honom från hans tidigare jobb på Skogsstyrelsen med fokus på användning av drönare i skogsbruket.

– När Ryssland startade kriget mot Ukraina så ville jag göra något för att hjälpa. Hittills har vi samlat ihop och skickat 400 drönare, utbildat 4 500 piloter och donerat närmare tio miljoner kronor, berättar han.

Projektet drivs av Anton tillsammans med ett tjugotal svenskar som är aktiva i skogsbruk och drönarbranschen.

Donationerna går till en skola för drönarpiloter i Ukraina samt i allt större omfattning till försvarsmakten i Ukraina. De identifierar bland annat evakueringsvägar, söker minor och sist men inte minst dokumenterar krigsbrott.

– Det blev mer aktuellt när Rysslands vidriga övergrepp mot civilbefolkningen blev kända, säger han.

Insamlingen har en sida på webben, www.drones2ukraine.se

– Många skogsägare och yrkesverksamma har skänkt små som stora belopp, det är vi så tacksamma för. Tyvärr har vi ännu inte sett någon skogsindustri bland givarna, säger Anton.

Insamlingen tar gärna emot begagnade drönare. Ett enkelt sätt för skogsindustri att stödja vore att uppgradera sitt eget drönarinnehav och samtidigt skänka alla sina gamla utrangerade drönare, påpekar han.

Antons arbetsgivare stödjer även Ukraina genom att erbjuda landets skogsbruk och skogsforskning fri tillgång till sin skogsmätningsmjukvara. 

Ukrainare erbjuds även utvecklande säsongsjobb i Sverige.

– Till sommaren kommer vi ta in ukrainska drönarpiloter till Sverige för skogsmätning. De är otroligt duktiga piloter och genom arbetet stärker vi och kunderna Ukrainas samhälle genom att piloterna kan fakturera i Sverige och betala löner i Ukraina.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb